Джон Пол Джоунс е един от псевдонимите, под които се подвизава британският басист и кийбордист на популярната рок група Led Zeppelin Джон Болдуин.

Джон е роден през 1946 година в Сидкъп, Англия. Освен на бас китара той умее да свири и на китара, мандолина, арфа и орган, както и на екзотични инструменти, като японския традиционен инструмент кото и хавайската китара укулеле.

Страстта към музиката на Джон е генетично заложена – баща му Джо Болдуин е известен пианист, участващ в аранжиментите на много прочути групи през 40-те и 50-те. От него Джон се научава да свири на пиано още в ранна детска възраст. Като дете Джон се записва в музикално училище.


На 14-годишна възраст вече е избран за главен хорист на училището и органист в местната църква. По същото време закупува и своята първа бас китара. На 15 години се присъединява към своята първа група, наречена The Deltas.

Първият сериозен пробив в музикалния бранш Джоунс прави през 1964 година, след като получава оферта за редовни студийни сесии в звукозаписната компания “Decca Records”, където за първи път се среща с китариста Джими Пейдж, с когото започват съвместна работа.

Джоунс помага при аранжиментите и свири на бас китара или кийборд за групи и изпълнители като The Rolling Stones, Джеф Бек, Род Стюърд и много други.

След съвместната си работа с Джими Пейдж, двамата обсъждат възможността за нови бъдещи проекти и Джоунс се съгласява да се присъедини към групата на Пейдж – The Yardbirds. Освен Джоунс Пейдж ангажира и вокалиста Робърт Плант и барабаниста Джон Бонъм, като така поставя основите на Led Zeppelin.

Джон успява да внесе необходимата свежест в звученето на Led Zeppelin, като взима основно участие в аранжиментите на някои от най-силните песни на групата: „Black Dog“, „The Rain Song“, „Kashmir“ и „No Quarter“. Негова е идеята за прибавянето на нови музикални инструменти към някои песни, като мандолина и кийборд, на които свири самият той.

За разлика от останалите членове на Zeppelin, известни с необузданото си държание, неспирни купони и публичен живот, Джоунс не обича да разкрива много от личния си живот. След разпадането на Led Zeppelin Джоунс продължава работа, като свири за поредица от групи, включително R.E.M. и The Mission.

Участва в песни и клипове на бившия член на Beatles Пол Маккартни, както и в два саундтрака – към филмите „Give Me Regards to Broad Street“ и „Scream for Help“. През 1999 година издава първия си соло албум, озаглавен „Zooma“, а през 2001 година е дебютът му като вокалист с албума „Thunderthief“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *