Всеки уикенд © Меломан.бг • Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook и профила си в Twitter. Тази седмица нашите уикенд герои са The Cranberries.

Преди 4 години угасна още една звезда от музикалния небосклон. Вокалистката на ирландската група The Cranberries – Долорес О’Риърдън, почина на 15 януари 2018 г. в Лондон, само на 46 години.

Както © Меломан.бг тогава съобщи, музикантката е била в британската столица за записи в студио. Опустошеното семейство на звездата отказа да коментира причината за нейната смърт, помолиха само за дискретност и спокойствие.


Тя беше любимата певица на Папа Йоан Павел II, тя беше любимата певица на милиони хора по света. И ни липсва. Уникалният ѝ глас, енергията ѝ! Почивай в мил, Долорес!

Долорес О’Риърдън се ражда на 6 септември 1971 г. в небогато католическо семейство в Лимерик, Ирландия. От петгодишна започва да пее в местния църковен хор, свири на пиано и флейта. На 17 години започва да свири на китара и мандолина.

През 1990 година Долорес се присъединява към групата The Cranberry Saw Us, която по-късно е преименувана на The Cranberries. Нейният уникален глас и композиторски талант извеждат групата на върха на музикалните класации и им носят огромна слава по целия свят.

Безспорно най-добрата песен, която Долорес е написала е „Zombie“ от 1994 г., включена във втория албум на групата „No Need to Argue“. Емблематичната композиция е била написана по време на английското им турне през 1993 г. в памет на две момчета – Джoнaтън Бoл и Tим Πepи, които са били убити при бомбардировка на ирландската терористична организация ІRА в Уopингтън същата година.

През 2003 г. групата обяви творческа пауза и О’Риърдън започна солова кариера, като през 2007 г. излезе и дебютният ѝ албум „Are You Listening?“. През 2009 г., след шестгодишна пауза, The Cranberries се събраха отново.

Долорес и съпругът ѝ Дон Бъртън се разделиха през 2014 г. след 20-годишен брак. Тя и Бъртън, който е бивш мениджър на Duran Duran, имат три деца. О’Риърдън страдаше от биполярно разстройство. През 2017 г. планираното турне на The Cranberries пропадна заради здравословни проблеми на Долорес с гърба.

В началото на 2018 година целят свят потъна в скръб от новината за преждевременната кончина на талантливата певица. Ирландският президент Майкъл Хигинс нарече смъртта ѝ „огромна загуба“ и добави, че работата на О’Риърдън е повлияла на ирландската и световната рок и поп музика. Съболезнования изказаха нейни колеги музиканти от целия свят.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.