Куинси Джоунс е американски музикален и телевизионен продуцент, аранжор, диригент, композитор и тромпетист, роден на 14 март 1933 г. Кариерата му обхваща шест десетилетия в развлекателната индустрия, 79 номинации и 28 награди Grammy, включително Grammy Легенда през 1991 г.

През 1968 г. Джоунс и неговият съавтор на музика Боб Ръсел стават първите афро-американци, номинирани от Академията за най-добра оригинална песен – “Очите на любовта” от филма на Юнивърсъл Пикчърс “Banning”. Същата година в рамките на едно издание е номиниран два пъти за Най-добра оригинална музика към филма “In Cold Blood” от 1967 г.

През 1971 г. на Джоунс е оказана честта да бъде първият афро-американец музикален режисьор и диригент на церемонията. През 1995 получава Хуманитарната Награда на Академията “Джийн Хершолт”. Заедно със саунд – дизайнера Уили Бъртън са двамата най-номинирани за Оскар афро-американци (по 7).

Още една хуманитарна награда включва биографията на Куинси Джоунс — на BET (Black Entertainment Television Awards) за 2008 г. В биографичния филм за Рей Чарлз “Рей”, Джоунс е изигран от Ларенц Тейт.

Преди време Куинси Джоунс лично сподели във Facebook мигове от музикалната история. Той показа колекцията си от награди Grammy и пръстена на Франк Синатра, който носи на ръката си вече почти две десетилетия, разказа за приятелството си с музиканти, сред които – Лени Кравиц и починалия наскоро продуцент Джордж Мартин, наричан още Петия Beatles.

За възможността да си толкова добър в това, с което се занимаваш, легендарният продуцент пише:

„Не става дума за съвършенство, а за това да познаваш своя занаят като дланта на ръката си. Изследвай, разкривай, разбирай! И най-важното – обичай работата си! Ако обичаш това, което правиш, ще дойдат и наградите.“

Много личен момент сподели Куинси Джоунс – вече 18 години той носи на ръката си пръстена на Франк Синатра.

„Това е пръстенът със семейния герб на сицилианския род на Франк Синатра. Той го носеше в продължение на 40 години преди да ми го завещае. От тогава насам е на ръката ми всеки ден. Този пръстен е една от най-ценните ми вещи, тъй като е и ще продължи да бъде символ на нашето вечно приятелство.“

Как се чувстват като приятели музикалните титани, когато спокойно разговарят и обменят идеи, които след това се превръщат в блясък на сцената? Куинси Джоунс реши да не чака така наречения в социалните мрежи „Четвъртък за спомени“ (#tbt), за да припомни такъв момент на уют с Лени Кравиц.

С направена от Линда Макартни тяхна снимка Куинси Джоунс почете легендарния си колега Джордж Мартин, който почина на 9 март на 90-годишна възраст. Сър Джордж е съавтор на идеята за създаването на Beatles и остава с това прозвище – Петия „Beatles “.

„Почивай в мир, приятелю!“, само няколко думи, съдържащи цялата любов на Куинси Джоунс към Джордж Мартин.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *