Всеки уикенд © Меломан.бг • Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook и профила си в Twitter. Тази седмица нашият уикенд герой е Ерик Клептън.

Той е един от емблематичните китаристи в историята на музиката, изпълнител, чието творчество е образец и еталон за няколко поколения рок музиканти. Определя себе си като блус музикант. Но за огромната част от неговите почитатели той е много повече.

Патриарх на рок музиката. Животът го удря. Многократно. Фалира четири пъти, губи колегите си от група Cream в катастрофа, а по-късно и 4-годишния си син. Бори се със зависимостта си към алкохола и наркотиците. И към жените. На фона на този изумителен живот той не престава да ни изумява. С творческата си енергия, която заслужено му печели прозвището Икона на рок музиката. Ерик Клептън!


Рок легендата Ерик Клептън е роден през 1945 година в Рипли, Великобритания. Майка му е едва 16-годишна, а баща му – канадски войник, затова израства при баба си и нейния втори съпруг. Дълго време Ерик счита именно тях за свои истински родители, а майка си Патриша – за по-голямата си сестра. Още от ранна детска възраст Клептън започва да свири на китара и за кратко дори учи в Колежа за изкуства в Кингстън.

След като свири в две по-незначителни групи, през 1963 година Клептън се присъединява към блус рок групата The Yardbirds. Там впечатляващата му техника на свирене бързо привлича вниманието на критика и публика. За година и половина престой в бандата, Ерик си печели и прякора Slowhand („Бавната ръка“) – заради навика му по време на концерт да сменя скъсана струна на китарата си под съпровода на бавните ръкопляскания на публиката.

През 1965 година Ерик се присъединява към групата John Mayall & the Bluesbreakers. Китарните му сола се превръщат в основна атракция по време на концертите, а по улиците на Лондон често започват да се срещат надписи „Клептън е Бог“. В следващите години работи последователно и с още няколко групи. Дебютният му самостоятелен албум “Eric Clapton” излиза през 1970 година. Вдъхновен от успеха, Клептън сформира групата Derek & the Dominos и записва знаковия албум “Layla”.

През лятото на 1999 година Клептън продаде на търг 100 от китарите си, като събира близо 7 милиона долара за учредената от него фондация за борба срещу алкохолните и наркотични зависимости. Самият Ерик води дълга битка с алкохола и наркотиците, която е белязана от своите възходи и падения.

Ерик Клептън има един син и четири дъщери. Голямата трагедия в семейството на музиканта е смъртта на 4-годишния му син Конър, който през 1991 година пада от 53-я етаж на небостъргач в Манхатън. Именно по този трагичен повод е написана и песента на Клептън „Tears in Heaven“.

Със своята дългогодишна кариера Ерик Клептън оставя значима следа в историята на музиката. Той е считан за един от най-важните и влиятелни китаристи на всички времена. Той е единственият изпълнител, който е вписван три пъти в Залата на славата на рокендрола – като член на The Yardbirds, Cream и като самостоятелен музикант. Носител е на 17 награди Grammy и награда Brit за изключителен принос към музиката.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *