Калвин Колдозар Брадус младши е по-известен в музикалните среди с псевдонима си Снууп Дог е най-известния рапър в Западния бряг и е един от най-забележителните протежета на Доктор Дре. Докато е в гимназията Снууп Дог е бил член на бандата Crips.

Малко след дипломирането си е бил арестуван за притежание на кокаин и прекарва шест месеца в затвора. Музикалната кариера на Снууп Дог започва през 1992 г. след освобождаването му, когато той е бил открит от Доктор Дре.

Дебютният му албум „Doggystyle” излиза на пазара през 1993 г. и става номер 1 в класацията Billboard 200.


През 1995 г. се запознава с рап иконата на 90-те Тупак Шакур. Двамата записват поредица хитове като песента „Gangsta Party”.

През септември 1996 г. двамата изпълнители участват в церемонията по връчването на „Годишни музикални награди 1996”. Три дни по-късно 2Pac е застрелян в Лас Вегас. Снууп Дог пуска на пазара албума „Tha Doggfather”, върху който са работили заедно с Тупак.

Снууп Дог отново започва да работи с Доктор Дре. През този период той записва няколко албума и поредица хитове като „Still D.R.E” и „The Next Episode”.

През 2002 година Снууп Дог сменя музикалната си компания. В следващите 5 години записва 3 албума и участва в някои ТВ програми. През 2012 г. посещава Ямайка става член на религиозното учение Растафари. Променя прякора си на Снууп Лайън. През 2013 г. повлиян от престоя си в Ямайка, издава албума с реге звучене „Reincarnated” и документален филм със същото име.

Проектите му с различни изпълнители, сред които „Drop It Like It’s Hot” и „Beautiful” с Pharrell и „OMG” с Араш са повече от успешни.

Снууп Дог има участия в над 40 филма. Женен е за дългогодишната си приятелка Шанте, от която има 3 деца. Освен световно известен изпълнител, той е и успешен бизнесмен. Бил е в България два пъти.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *