Жан-Мишел Жар е легендарен композитор и музикален продуцент, роден на 24 август 1948 г. във френския град Лион. Баща му Морис Жар е известен композитор на филмова музика.

През 1964 г. Жан-Мишел сформира групата Mistere IV и започва да експериментира с тактове от магнетофонните ленти, радио и други устройства. През 1972 г. издава първото си самостоятелно произведение „La Cage“, подготвя първите си два албумни проекта.

Следващата година прави музика за филма „Les Grandes Brulees“. Чак през 1976 г. обаче си осигурява договор с Polydor, след като първият му албум „Oxygene“, излязъл същата година, е продаден в многомилионен тираж.


Година по-късно албумът го прави известен по цял свят. „Oxygene“ според критиците и до днес е най-важен и влиятелен и се счита за електронен албум на всички времена. За времето си тавата се различава драстично от останалата популярна музика с футуристичното си звучене, омайващ електронен звук, синтетични струни и звукови ефекти на синтезатор.

През 1987 г. излиза вторият му албум – „Equinoxe“, който е по-ритмичен и динамичен и с по-голяма честота на бас линиите. На следващата година Жан-Мишел Жар прави концерт в Париж, на който идват един милион зрители. Многобройната публика за първи път вкарва Жар в Книгата за рекорди на Гинес за най-много хора на концерт на открито.

През 1981 г. Жар е първият западен поп изпълнител, който получава правото да изнася концерти в Китайската народна република и издава албума „Магнитни полета“. Следващата година излиза тавата „Концертите в Китай“.

През 1983 г. Жар пуска албума „Музика за супермаркети“ само в едно копие. Поводът е отвращението на французина към музикалния бизнес, който гледа на песните като на кофички кисело мляко за продан. Музикантът свири на електронната си арфа.

През 1984 г. композиторът пуска албума „Zoolook“. През 1986 г. Жар изнася концерт по случай 150-годишнината от основаването на град Хюстън и 25-годишнината на НАСА. По време на концерта по предварителна уговорка астронавтът Роналд Макниър е трябвало да свири парчето на Жар „Rendez-Vous VI“ от борда на совалката Чаленджър.

Това трябвало да бъде първото произведение, записано в Космоса. След катастрофата на совалката на 28 януари 1986 г. обаче парчето е изсвирено от друг саксофонист, посветено е на 7-те загинали астронавти и е преименувано на Рон.

Концертът в Хюстън влиза отново в Книгата на рекордите на Гинес заради 1,5-милионна публика. По-късно през същата година по случай посещението на папа Йоан Павел II в родния му град Лион Жан-Мишел Жар организира концерт, за който твърди, че е един от най-запомнящите се за него.

През 1988 г. излиза албумът му „Revolutions“. На 14 юли 1990 г. Жар отново чупи собствения си рекорд за Гинес с концерт в парижкия квартал Ла Дефанс с 2,5-милионна публика.

Албумът му „В очакване на Кусто“ излиза същата година и е посветен на мореплавателя Жак-Ив Кусто. През 1993 г. излиза албумът му „Хронология“, който е силно повлиян от техно музиката.

4 години по-късно пуска тавата „Оксижен 7-13“. На 6 септември 1997 г. Жар изнася концерт в Москва по случай 850-годишнината от основаването на града. Екран за неговите прожекторни светлини са стените на московския държавен университет. За 4-и път Жан-Мишел Жар влиза в рекордите на Гинес с 3,5-милионна публика.

Със светлинен спектакъл в египетската пустиня близо до Гиза се отбелязва новото хилядолетие и 5000 години на египетската цивилизация.

През 2000 г. излиза албума му „Метаморфози“, който обединява звуковите ефекти на Apple и Macintosh. 2 години по-късно издава албума „Сезони 2000“, през 2003 г. пуска тавата „Геометрия на любовта“, а година по-късно издава албума „Аеро“.

На 16 декември 2006 г. Жан-Мишел Жар изнася концерт в пустинята Сахара, Мароко, озаглавен „Вода за живот“.

Жан-Мишел Жар мечтае да направи концерт на Луната. Идеята за космическа изява му била подхвърлена от приятеля му Артър Кларк, който, преди да си отиде от този свят, му споделил, че го сънува как миксира на Луната.

„Преди да умре, Артър ми каза: „Един ден ти ще направиш концерт на Луната. Възможно е, аз го видях, ще го видиш и ти!“, разказва музикантът.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.