Лошото момче на пънка Джеймс Нюел Остърбърг-младши, по-известен със сценичния си псевдоним Иги Поп, е роден през 1947 г. в Мичиган, САЩ.

Заради изключително новаторските си идеи в пънк-рока, Иги е провъзгласен за кръстник на пънк музиката.

Музиканти от групи като Nirvana, Depeche Mode и Sex Pistols признават, че са силно повлияни през годините от неговото изключително творчество, започнало още в края на 1960-те.


Джеймс започва музикалната си кариера като барабанист в училищни банди. През 1967 г. формира групата The Psychedelic Stooges, която става известна като The Stooges.

Въпреки че няма огромен успех, The Stooges има своето влияние върху пънк и гръндж музиката от 70-те и 80-те години. По това време Джеймс приема псевдонима Иги Поп.

Първият албум на групата е издаден през 1969 г. Година по-късно издават и албума „Fun House”. И двата се считат за класически пънк албуми, но за годините си не се възприемат много добре. Не след дълго тя се разпада. С помощта на Дейвид Бауи, Иги Поп събира отново бандата под името Iggy & the Stooges.

Бауи е продуцент на третия им албум „Raw Power” от 1973 г. След издаването му групата отново се разпада. Иги Поп издава няколко солови албума с помощта на Бауи. Истински успех певецът постига с албума си от 1986 г. „Blah Blah Blah”. По-късно албумите му придобиват по-рок звучене. Един от най-големите му хитове е песента „Candy”.

През 2012 година легендата облече рокля за фотосесия в подкрепа на инициативата „Сексизмът е социална болест”, посветена на проблемите с правата на жените и предубежденията към тях. Снимката на певеца със слоган „Не ме е срам да се обличам като жена, тъй като да си жена не е срамно” беше споделена в социалната мрежа над 6000 пъти.

През 1993 година Иги Поп изпълнява вокалните партии за песента „In The Death Car“ част от саундтрака към филма на Емир Кустурица – „Аризонска мечта“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.