Британският победител от третото издание на телевизионно шоу за таланти X Factor Леона Луис е родена през 1985 година в Лондон. Когато родителите ѝ забелязват музикалния талант на малката Леона, я записват в театрално училище.

По-късно Луис учи в британското училище за сценични изкуства и технологии. Първоначално се отдава на оперното пеене, после се занимава с джаз и блус, докато в крайна сметка не избира съвременната музика. Леона пише първата си песен на 12-годишна възраст.


Когато е на 17, Леона напуска училище, за да гради музикална кариера. Прави няколко демо записа, а междувременно, за да се издържа, работи като рецепционистка, сервитьорка, актриса. Записва демо албум, озаглавен „Twilight“, който така и не вижда бял свят, но някои от песните са завъртени в британския радиоефир. Следва и втори демо албум – „Best Kept Secret“, но и той не дава така желания тласък на музикалната кариера на певицата. Затова тя предприема съдбоносното решение да се яви на кастинг в телевизионно шоу за таланти X Factor.

На прослушването в X Factor през 2006 година Леона впечатлява журито с изпълнението си на песента „Over the Rainbow”. Певицата е приета в групата на 16-24-годишните. По време на самото шоу, Луис е сравнявана с изпълнители като Марая Кери, Уитни Хюстън и Селин Дион. На 16 декември 2006 година певицата печели шоуто с над 60% от гласовете на над осем милиона телевизионни зрители. Като награда Леона получи договор за запис на стойност 1 милион британски лири.

Песента, с която Леона печели публиката, е кавър на „A Moment Like This” на Кели Кларксън. Песента излиза на 17 декември 2006 година и чупи рекорди, след като е свалена повече от 50 000 за по-малко от 30 минути. Въпреки че излиза в края на декември, песента става вторият най-продаван сингъл Обединеното кралство.

През 2008 година Леона издава дебютния си албум „Spirit“, който оглавява класациите за албуми в Ирландия и Англия, превръщайки се в най-бързо продавания дебютен албум и в двете държави и четвъртото най-бързо продаван албум за всички времена в Обединеното кралство. Следват албумите „Echo“ (2009), „Glassheart“ (2012), „Christmas, with Love“ (2013), „I Am“ (2015), които носят на звездата милиони верни почитатели.

От 12-годишна Луис е вегетариарка, а от 2012 решава да бъде веган. През 2008 година е обявена за личност на годината от организацията за защита правата на животните PETA. Фен е на футболен клуб Арсенал.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.