Американската певица и актриса Ванеса Уилямс е родена на 18 март 1963 г., в семейството на Милтън и Хелън Уилямс.

И двамата ѝ родители са с музикално образование и Ванеса от съвсем рано започва да учи пиано. Но пеенето ѝ се отдава повече и скоро се превръща в такава страст, че тя се записва да учи пеене и театър в университета Сиракуза.

С узряването си момичето започва да се явява по конкурси за красота. И още преди да се усети, е коронована като Мис Ню Йорк. С тази си титла трябва да се представи в конкурса Мис Америка. Явява се и печели. Фактически тя е първата афро-американка, печелила някога короната на мис Америка. През 1991 тя става и първия чернокож състезател на стола на популярната ТВ игра „Кой иска да стане милионер”, известна у нас под името „Стани богат”.


Светът е в краката ѝ. Всички искат да я интервюират. Но царуването ѝ продължава кратко, защото миналото ѝ я застига. Преди да стане мис Америка, Ванеса се е снимала в списание Penthouse. Затова се налага да се откаже от титлата.

Но в този тежък момент, когато бъдещето ѝ изглежда съсипано, Ванеса решава да не се предава. Година по-късно, тя пее беквокалите в песните на Джордж Клинтън „Hey Good Looking“ и „Do Fries Go with That Shake?“. Въпреки че песните не стават хитове, Ванеса привлича вниманието на музикалните продуцетни.

След няколко срещи от Wing/Murcury Record ѝ предлагат договор за запис. Докато работи по дебютния си албум, тя се омъжва (и по-късно развежда) за сега вече бившия си мениджър Рам Херви, от когото има три деца.

През 1988 излиза дебютният албум на Ванеса „The Right Stuff”. Това ѝ носи нов имидж. Хората започват да я приемат отново. А сингълът ѝ „Dreaming“ става №1 в класациите. Ванеса отново е на върха.

През 1991 г. излиза вторият ѝ албум – „The Comfort Zone“. Любимата песен на всички е отново балада – „Save the Best For Last“, която остава на първото място в класациите 5 седмици. Междувременно, Ванеса решава да изпробва актьорските си умения. Отначало ролите, които получава не са големи, но тя натрупва полезен опит.

Уилямс издава трети албум – „Sweetest Days“ и той почти незабавно става платинен. По това време тя участва и във бродуейския мюзикъл, „Целувката на жената-паяк”. Тъй като публиката е във възторг от нея, версията със състава, в който участва тя, е записана и издадена на CD.

На големия екран Ванеса най-сетне получава голяма роля като партньорка на Арнолд Шварценегер в екшъна „Заличителят”. Този филм отваря нови врати в кариерата ѝ. Скоро привлича още повече внимание с роли в „Hoodlum, Soul Food” и телевизионния минисериал „Одисеята“.

Но филмът, който носи най-голяма наслада на почитателите ѝ, е „Танцувай с мен”. Междувременно Ванеса намира време в претоварения си график да запише и четвъртия си албум ”Next” и да се снима в римейкът на „Шафт”.

През 1999 се омъжи за бившия баскетболист от Los Angeles Lakers, Рик Фокс. С него я запознава тогавашната му приятелка, Тайра Банкс. Когато Банкс и Фокс се разделят, той започва да се среща с Ванеса. Първото им дете (четвърто за нея) се роди на 1 май 2000 г.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *