Соло китаристът на американската метъл група Metallica Кърк Хамет е дете на смесен брак между филипинка и ирландски търговец-мореплавател. Роден е през 1962 година в Сан Франциско, САЩ. Има по-голям брат и по-малка сестра. Научава се да свири на китара на 15-годишна възраст, като по-късно се включва в поредица от групи.

През 1983 година, след като е забелязан от фронтмените на Metallica Джеймс Хетфийлд и Ларс Улрих, по време на концерт с групата си, Хамет получава оферта да се присъедини към тях, на мястото на изгонения заради злоупотреба с алкохол и наркотици Дейв Мъстейн.

Първоначално Кърк възприема предложението на шега, но скоро разбира сериозните намерения на членовете на бандата и с радост приема. Оттогава е незаменим член на групата, превръщайки се в идол на поколения млади китаристи.


Освен че е смятан за един от най-добрите китаристи в света, Кърк е и един от главните текстописци на Metallica, заедно с двамата по стари членове на групата и главен текстописец на инструментала на песните на бандата.

В групата Кърк е много близък с басиста Клиф Бъртън, който умира при автомобилна катастрофа по време на турне в Швеция на 27 септември 1986 година. За да довършат турнето си и под натиска на продуцентите си, членовете на Metallica взимат басиста Джейсън Нюстед, които така и не успява да се впише в бандата, която изживява своеобразна „криза“ през 90-те.

По това време Кърк прибягнал до наркотици, които по-късно отказал. За да превъзмогне зависимостта си от опиати, Хамет започнал да практикува йога и дори станал вегетарианец.

Кърк се е женил два пъти – през 1987 и 1998 година. От втория си брак има син – Ейнджъл Рей Кийла Хамет, който се ражда през 2006 г.

Основната китара, използвана от Хамет по време на сценични изяви, е собственоръчно модифициран модел на ESP M-II. Освен нея Хамет използва редица други модели на марката ESP. Най-скъпите модели китари, продавани на търг може да видите тук.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.