Бритни Спиърс е родена в Мисисипи на 2 декември 1981 г., но детството ѝ минава в Луизиана. Става известна с участието си в детския „New Mickey Mouse Club” в сезоните му от 1993 и 1994 г. Сред „колегите” ѝ там са Джъстин Тимбърлейк, Кери Ръсел и Кристина Агилера.

Най-големите ѝ вдъхновения са Мадона и Джанет Джаксън, с които тя има доста добри отношения, а с Мадона, дори и дует. Спиърс чупи рекорда за най-млад изпълнител, когато 17-годишна дебютира със сингъла „…Baby One More Time” на първо място в класацията Топ 100. Освен това едноименният албум и сингълът едновременно заемат първа позиция в Billboard класациите. Продадени са 28 милиона копия – най-много за тийнейджър.

През 2000 г. Спиърс е номинирана за две награди Грами – за най-добра певица за сингъла „…Baby One More Time” и за най-добър млад артист.


Следващият ѝ албум „Oops!… I Did It Again”, който излезе през 2000 г. също директно излиза на първо място и подобно на първия бързо се превърна в хит. Продава повече от 1,3 млн. копия само през първата седмица в САЩ, което го прави най-бързо продавания албум на жена-изпълнител. Албумът продава 10 млн. копия в САЩ и 20 млн. в целия свят.

Кариерата на Бритни придобива шеметна скорост – музика за милиони долари, филм, реклами, концерти и др. През 2001 г. тя отново е номинирана за две награди Грами – за най-добър поп-албум за „Oops!…I Did It Again” и за най-добро изпълнение за сингъла със същото име.

Следващият ѝ албум „Britney” излиза през 2001 г. и директно превзема първото място в класациите. През 2003 г. тя е номинирана за две награди Грами – за най-добро изпълнение за песента „Overprotected” и за най-добър поп албум.

В четвъртия ѝ албум „In the Zone” участват добре познати имена като Moby и R. Kelly. И той заема челното място през първата седмица, което я прави единствената певица с 4 поредни албума, заемащи първото място.

Мадона участва в първата песен от албума „Me Against the Music”. Сингълът достига едва 35 място в горещите 100, но е на първо място в други страни. Вторият сингъл от албума „Toxic” става хит номер 1 в 20 различни страни, но заема девето място в класацията Hot 100.

През 2016 година излезе деветият и последен засега студиен албум на Бритни „Glory”. Първият сингъл „Make Me…“ с участието на Джи-Ийзи се завъртя още в средата на лятото.

Бритни има двама сина – Шон Престън и Джейдън Джеймс, от брака ѝ с Кевин Федърлайн. През юни 2007 г. двамата се развеждат. По-късно той иска попечителство над децата, поради пристрастеност на певицата към наркотици.

През ноември 2007 г. Бритни е приета в психиатрична клиника, където се лекува от наркотичната пристрастеност. Днес тя е в сравнително добро здравословно състояние и се грижи за децата си.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.