Американската певица и авторка на песни Шака Кан е известна на широката публика повече от четири десетилетия.

Още през през 70-те години на миналия век тя е определяна като „Кралицата на фънка“. Шака има спечелени 10 награди Grammy и повече от 70 милиона продадени копия от албумите си.

Шака Кан е родена под името Ивет Мари Стивънс през 1953 година в Чикаго. Тя е първото от общо пет деца. Една от сестрите ѝ – Ивон също прави кариера в музиката под името Така Бум. Единственият ѝ брат – Марк, сформира популярната от близкото минала фънк група Aurra. Една от сестрите на Шака – Теми Маккрари е и неин мениджър.


Шака Кан обяснява любовта си към музиката със своята баба, която я запознава с джаза, още докато е дете. Кан се влюбва в ритъм енд блуса в ранното си детство, а на 11 вече е сформирала първата си изцяло момичешка група – Crystalettes, в която участва и сестра ѝ Така.

В края на 60-те участва в няколко протестни демонстрации за защита на човешките права и се включва в Партията на черните пантери. Докато членува в партията, африкански шаман дава името ѝ Шака Адън Адъф Ходархи Карифи.

Певицата напуска Пантерите през 1969 г. и започва да пее в в малки групи в района на Чикаго. Първо изпълнява с групата на Кеш Маккол, в която е и нейният приятел Хасан Кан. Той в бъдеще става и нейн брачен партньор.

През 80-те години на миналия век Шака Кан придобива световна слава, спечелвайки публиката с кавъра на песента на Принс „I Feel for You“. През 2011 година певицата получи своя звезда в Алеята на славата в Холивуд. Звездата е венец на творческите усилия на Шака за продължилата ѝ повече от 40 години кариера.

През лятото на 2016 година легендарната певица призна, че е потърсила медицинска помощ заради пристрастяване към болкоуспокояващи.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.