Брус Фредерик Джоузеф Спрингстийн е американски певец, китарист и автор на песни. Един от основоположниците на направлението хартланд рок, работите му варират от комерсиални рок албуми до по-мрачни и близки до кънтри музиката песни.

Той дължи популярността си до голяма степен на интензивната си концертна дейност заедно със съпровождащата група E Street Band.

Най-успешните студийни албуми на Брус Спрингстийн – „Born to Run“ и „Born in the U.S.A.“, въплъщават неговия стремеж да търси възвишеност в американското ежедневие и го превръщат в един от най-популярните изпълнители в Съединените щати през 80-те години на 20 век.


Подкрепата му за кандидат-президентските кампании на Джон Кери и Барак Обама постепенно свързват имиджа му с политическата левица. Спрингстийн е известен и с подкрепата си за различни благотворителни каузи в родния му щат Ню Джърси и на други места, както и с реакцията си на Атентатите от 11 септември, отразени в албума му „The Rising“.

Брус Спрингстийн е носител на множество награди, сред които двадесет Grammy, две Златен глобус и една Оскар. В хода на кариерата си е продал над 70 милиона албума в Съединените щати и 120 милиона по целия свят.

Спрингстийн е роден през 1949 г. в Ню Джърси, САЩ. Неговата кариера се простира вече 4 десетилетия. Той е един от най-влиятелните текстописци и музиканти. В биографията на Спрингстийн, която журналистът Питър Карлин пише, детството на Брус е описано като типично работническо. Показан е бавният, но сигурен път към върховете на музикалния бизнес.

В книгата е описано как вече известният Спрингстийн се справя със светлината на прожекторите и защо семейството продължава да е най-ценното нещо за него. Членовете на „E Street Band”, с която той пътува на турнетата си, споделят мненията си за него – какъв човек е, какви са им отношенията.

Журналистът пише и за музикалното влияние върху Спрингстийн, как твори, какво го мотивира. Разкрит е и процесът на работа зад албуми-класики като „Born to Run”, „Born in the U.S.A” и „The Rising”.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.