Евтини самолетни билети

“Чаровният грозник“ на италианската музикална и филмова сцена Адриано Челентано е роден през 1938 година в Милано, на улица „Глук“ №14, за която по-късно пише песента “Il ragazzo della via Gluck“ („Момчето от улица Глук“). Певец, актьор, режисьор, композитор, писател, любимец на жените, проповедник и католик-еколог. Всичко това е Адриано.

Неговата слава се носи на няколко континента вече повече от половин век. За това време обичаният от поколения италианец продава записите си в милионен тираж и участва в множество телевизионни предавания и филми.

Животът му обаче не е лек – семейството му живее бедно, 12-годишен се налага да напусне училище, за да започне работа в часовникарското ателие на дядо си. Това занимание до такава степен му харесва, че години по-късно известният вече в целия свят актьор и певец създава собствена часовникарска работилница.


Повечето от филмите, с участието на Челентано, постигат търговски успех, въпреки че през 70-те и част от 80-те години на миналия век той е известен като краля на италианските нискобюджетни филми.

Като режисьор той често наема Орнела Мути, Елеонора Джорджи и съпругата си – Клаудия Мори. С последната сключва брак през 1964 г. Двамата имат три деца – две момичета и едно момче.

Челентано има над 40 издадени албума, включващи 29 студийни, три концертни записа и осем компилации. Негови най-известни песни са „La coppia piu’ bella del mondo“, продадена в над 1 милион бройки и наградена със златен статут; „Azurro“(1968) и „Prisencolinensinainciusol“ (1972), която е написана с идея да имитира звученето на английския език на хората, чиито майчин език не е английският.

През 1957 г. Челентано печели конкурса за рокендрол в Двореца на спорта в Милано с песента си „Ciao ti diro“ („Ще ти кажа чао“), а през 1961 г. песента му „24 000 целувки“ („Ventiquattromila baci“) се класира втора на фестивала в Сан Ремо.

Чувството, ритъмът и енергията на песента бързо я превръщат в любима на милиони. Днес, повече от 50 години по-късно, „Ventiquattromila baci“ е класически, доказан евъргрийн.

През 1962 г. певецът основава „Клан Челентано“ – фирма за производство на грамофонни плочи и филми. В наши дни „Клан Челентано“ включва издателство, концертна агенция, студия за видео- и аудиозаписи. От 2005 година Адриано е вегетарианец и е активен защитник на правата на животните. Той е запален фен на футболния клуб „Интер Милано“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.