Тазгодишната „Киномания“ ще представи цели три филма за музикални легенди, съобщават от НДК.

Феноменалният „Moonage Daydream“ e документален портрет за живота и гения на Дейвид Бауи – един от най-интересните и влиятелни артисти на нашето време. Любопитното на филма е, че представя Бауи само с негови думи от интервюта, давани през десетилетията, и с концертни изпълнения на култовите му песни.

Един калейдоскоп от разговори и концерти, дързък и предизвикателен като самия изпълнител. Филмът почита безсмъртието на неговото изкуство, използвайки редки архивни кадри, включително концертни изпълнения на ключови песни като „Moonage Daydream”, “Space Oddity”, “Sound and Vision”, “Heroes” и други.


Режисьор, продуцент, сценарист и монтажист е визионерът Брет Морген, автор на някои от най-новаторските и харесвани документални филми през последните 15 години.

„Moonage Daydream“ беше представен на фестивала в Кан и веднага се превърна в един от най-обсъжданите филми на годината.

Не по-малко интригуващ е и филмът за великия Ленърд Коен с режисьори и продуценти Дейна Голдфайн и Даниъл Гелър, работили върху продукцията повече от 10 години.

„Алилуя: Ленърд Коен, едно пътуване, една песен“ отдава почит на легендарния изпълнител, музикант, поет и писател, видян през неговата прочута песен „Hallelujah“, превърнала се в истински химн. „Hallelujah“ е и една от песните с най-много кавъри в съвременната поп музика.

Филмът е одобрен приживе от самия Коен (който почина преди 6 години) и представя безценни, непоказвани досега архивни материали, както и аудиозаписи, фотографии, кадри от концерти и интервюта.

Третото музикално предложение в програмата на „Киномания“ е „Сезария Евора“ с режисьор и сценарист Ана София Фонсека, представящ живота на звездата от Кабо Верде. Интимен поглед върху съдбата на певицата, нейните възходи и падения, демони и слава.

Филмът съдържа и интервюта с най-близките ѝ хора, както и откъси от нейни концерти, архивни кадри и фотографии и показва невероятната й способност да изразява емоциите си в песен.

„Киномания“ ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските ни кина: „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Лъки Синема“ – Пловдив и във ФКЦ – Варна.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *