Скандална, различна всеки път и винаги във форма. Тя е танцьор, актриса и неподправена певица. Тя е секс идол и всичко това вече години наред. Мадона Луиз Вероника Чиконе, по-известна само като Мадона, е родена в Бей Сити, Мичиган на 16 август 1958 г.

Тя е дете на Мадона Луиз Фортин и Силвио Чиконе. Израства с католическо възпитание, певицата сама се оприличава като италиано-американка. В семейството, в което се ражда има още седем деца.

На 5-годишна възраст, Мадона остава без майка, която умира от рак на гърдата едва навършила 33 г. В много от изказванията си певицата споделя как е преживяла смъртта на майка си и как това е повлияло на кариерата ѝ.


В ранна възраст и по настояване на баща си, Мадона учи пияно, след това се занимава с балет и това се превръща в нейна стабилна основа за по-нататъшния и успех като танцьорка. Била е и мажоретка, а от 1978 г. оставя танците и избира музиката.

Мадона сформира своя група, наречена Breakfast Club и Emmy. Само няколко нейни песни са достатъчни, за да стане известна в местната нюйоркска среда. През 80-те години с помощта на MTV изгражда образа на певица в поп и пънк стила музика. Стилът на Мадона се превръща в запазена марка за онова време и оставя началото на поп културата.

Годината 1984 е смятана и за старт в скандалната кариера на тогава 26-годишната певица. Следват множество скандали, включително с Ватикана, нецензурирани клипове и редица забрани. През 1986 г. Мадона изучава техниката на кабала и упражнява йога.

През 1996 г. забременява от треньора си Карлос Леон и ражда момиче на име Лурдес Мария Чиконе Леон, накратко Лола. На 40 години Мадона издава албума „Ray of Light“, който е копродуциран основно от Уилям Орбит и Мадона. Сингли от албума са „Ray of Light“, „Frozen“, „The Power of Good-Bye“, „Nothing Really Matters“ и „Drowned World/Substitute for Love“.

Вече на 42, Мадона издава албума „Music“ през 2000 г. Албумът е комерсиален и е добре приет. Той е и най-успешният ѝ от 2000 г. насам албум, продал над 13 милиона копия. На 11 август 2000 г. Мадона ражда второто си дете – синът ѝ Роко. Баща на Роко е именно Гай. Мадона и Гай Ричи се женят през 2000 г. на 22 декември в шотландския замък Скибо. Кума на Мадона е Стела Макартни.

Първото ѝ турне след 1993 г. е през 2001 г. – „Drowned World Tour“, билетите за него са напълно разпродадени. Мадона записва „Die Another Day“ – песен към филма за Джеймс Бонд, в който тя има съвсем малка роля – като треньор по фехтовка. Песента има номинация за Златен глобус.

Следва албума „American Life“, издаден през 2003 г. Отзивите от него са вероятно най-лошите в кариерата ѝ. Наречен „студен“ и „бездушен“, албумът е сериозна критика към американския начин на живот, включително склонността на американците да обожествяват звездите си. Много критици я наричат двулична, защото оплюва култа към звездите, на който дължи славата си.

На 47-годишна възраст Мадона издава албумът „Confessions on a Dance Floor“. Първият сингъл към него – „Hung Up“ застава на първа позиция в над 25 страни. Една от тях е и България, макар че песента e само радио сингъл.

„Hard Candy“ е единадесетият студиен албум на американската певица Мадона, издаден на 28 април 2008 от Warner Bros. Records. Това е последният ѝ студиен албум, издаден от Warner Bros. Records.

На 29 август 2009 г. Мадона пее за първи път в България на националния стадион „Васил Левски“ в София. Концертът постига огромен търговски успех, най-мащабното публично изпълнение в България с около 60-хилядна публика.

Освен на биологичните си деца Лердес и Роко, Мадона е майка на момче и момиче, които тя осинови от Малави. Дейвид стана част от семейството на певицата през 2006 г., а Мърси – през 2009 г.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.