Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашата уикенд героиня е Йорданка Христова.

Приятел, с когото не се бяхме виждали от доста време, ме засече на улицата онзи ден и ми каза: „Леле, Юли, каква е тази брада, все едно си незаконен син на Фидел Кастро и Йорданка Христова“. Знаете за отношенията на вече покойния кубинския лидер и българската гранд дама на естрадната музика се носят легенди.

Коментарът на моят приятел обаче ме отнесе в друга посока, съвсем различна от лицевото ми окосмение и още по-далечна от слуховете за тази любовна авантюра, а именно белоснежни плажове, хавански пури, знойни танцьорки и… музика, без нея накъде. Оттам се сетих, че любимката на поколения българи сподели, че скоро ще изнесе последния си самостоятелен концерт.


„Заповядайте да пеем, да страдаме и да се обичаме“, призова естрадната прима.

А ние в аванс, ви предлагаме съвсем малка част от нейното богато творчество. За загрявка. За да не спираме да пеем, да страдаме и да се обичаме!

Йорданка Христова

Неостаряващата звезда на българската естрада Йорданка Христова е родена на 10 септември 1943 г. в София. Малцина знаят, но любимката на поколения българи е братовчедка на футболната легенда на „Левски“ Георги Аспарухов – Гунди. Самата Йорданка обаче от години е верен привърженик на ЦСКА.

След като завършва естрадния отдел на Консерваторията, кариерата на Йорданка Христова тръгва стремглаво нагоре. Още през 1964 година прави първото си турне в Румъния. Две години по-късно печели първа награда на първия „Златен Орфей“ с песента „Делфините“, като се класира преди Лили Иванова.

През 60-те години на миналия век Йорданка Христова заминава с българска делегация към Острова на свободата. Именно в Куба се запознава с Фидел Кастро, който останал очарован както от нейната визия, така и от гласовите ѝ данни. Дали обаче двамата са имали любовен романс, както се твърди, остава загадка. Сигурно обаче е едно – пътуването до Куба отприщва безграничната любов на Данчето към латино културата и ритмите.

Йорданка Христова

Йорданка е първата българска певица с голям рецитал в Париж, пее дори на Айфеловата кула през 1974 г. Същата година тя става първият български изпълнител, поканен да пее в Северна Америка. Това обаче са само малка част от международните участия на естрадната прима. Днес госпожа Христова може да се похвали с хиляди концерти на всички континенти, в повече от 40 държави.

През 2002 година Йорданка организира грандиозен концерт с песните на Емил Димитров под надслов „Само един живот не е достатъчен…”, на който известни певци и групи изпълняват някои от най-големите хитове на певеца. На концерта Йорданка Христова изпълнява емблематичната си песен „Само един живот не е достатъчен“. Приятели на Йорданка и Емил си спомнят, че той имал навика да я нарича… Царицата.

За Йорданка Христова има няколко документални филма. По време на снимките на един от тях, режисьорът решил да попита обикновените хора какво мислят за даровитата певица. Отговорите са красноречиви: “огнена!”, “латино”, “стихия”, “велика жена”, “Мадона”, “магнетична”.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.