Певицата, текстописка, композитор и продуцент Матанги Арулпрагасам, позната под псевдонима M.I.A., е родена в Лондон през 1975 година. Израства в Шри Ланка, откъдето са корените ѝ. Музиката ѝ представлява смесица от хип-хоп, рага, денсхол, електро и фънк.

След като напуска Шри Ланка, където бушува военен конфликт, в който баща ѝ има сериозна намеса, в края на 80-те Матанги се връща в Лондон заедно с майка си.

Започва да учи английски, когато е 11-годишна. Първите изпълнители, които чува са Public Enemy, Big Daddy Kane, Roxanne Shante и N.W.A. – те оказват огромно влияние на музикалните ѝ предпочитания и стила ѝ по-късно.


M.I.A. посещава лондонския Колеж по дизайн и изкуства „Сейнт Мартин“, където учи изящни изкуства, филмово и видео изкуство. Първата изложба от картини на Арулпрагасам се състои през 2001 година в Лондон.

Тя включва множество разноцветни картини на Тамилското освободително движение. Колекцията е включена в самостоятелна монография, озаглавена просто M.I.A. Британският актьор Джъд Лоу е патрон на изобразителното творчество на Матанги.

Арулпрагасам приема задачата да създаде създаде обложката и вътрешната книжка към втория албум на група The Menace. Проектът я подтиква да тръгне с тях на турнето им в 40 американски щата, документирайки концертите, а след това режисирайки и клипа към сингъла „Mad Dog“.

Подгряващата турнето изпълнителка – Peaches, се запознава с M.I.A. и ѝ показва как да борави с техника за електронна музика, като я окуражава да експериментира.

Връщайки се обратно в Лондон, Арулпрагасам се сдобива с нужната техника и започва да работи усилено, записвайки 6 песни, които впоследствие ще събудят сериозен интерес. Сингълът „Galang“ е издаден през 2003 г., а много скоро след това песента става изключително популярна сред DJ-ите.

Дебютният албум на Матанги „Arular“ излиза в цял свят през март 2005 и веднага събира позитивни отзиви. Така се случва и със следващите проекти на певицата.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.