Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашите уикенд герои са най-силните български представители на конкурса Евровизия.

Дойде ли времето на конкурса Евровизия, музикалните страсти се нагорещяват до червено. Ненавиждан от едни, обожаван от други, за поредното издание на едно от най-големите песенни състезания в Европа се говори месеци след неговото приключване.

България има скромен опит с участията си – конкурсът се провежда от далечната 1956 година, а страната ни участва едва от 2005 година, като при това има две прекъсвания – през 2014 и 2015 година. Въпреки това, с гордост може да похвалим, че няколко пъти сме заемали челни позиции на финалите, веднъж дори бяхме на косъм да го спечелим.

Дори да не сте от най-големите привърженици на Eвровизия, едва ли бихте отрекли, че конкурсът носи престиж на страната-победител, дава поводи за национална гордост и всеобщо щастие. Затова какво по-хубаво от това и този път да си пожелаем с явна надежда най-доброто – победата!

За първи път България участва в Евровизия през 2005 година, когато конкурсът се провежда в Киев. Тогава се явихме с песента „Lorraine“ на група Каффе. Бившата група на Орлин Павлов тогава завърши на 19-о място на полуфинала, което не им позволи да вземат участие в същинската битка за песента-победител.

През 2007 година Елица и Стунджи се явиха на Евровизия с песента „Вода“ – смесица от типичен български фолклор и модерно електронно звучене. На финала в Хелзинки те достигнаха петото място, но и до днес мнозина са убедени, че заслужаваха още по-предна позиция. Песента се превърна в тотален хит в цяла Европа.

Само след броени часове ще застанем пред малкия екран и ще стискаме палци за победа на финалите на Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Джей Джей, Трей Кембъл и Джони Мануел, които под името Equinox, представят България с песента „Bones“ в Лисабон, Португалия. Още на първото представяне Equinox направиха сериозно впечатление на почитателите на конкурса с безупречното си изпълнение и иновативна визия. Успех, Equinox!

През 2016 година Поли Генова изправи на крака цяла Европа с нейното представяне на „If Love Was a Crime“. На финала на Евровизия в Стокхолм песента се класира на престижното 4-то място. Така Поли стана вторият изпълнител, който успява да постави България сред финалистите в конкурса до този момент. Преди нея са успявали единствено Елица и Стунджи с тяхната „Вода“.

През 2012 година на Евровизия в Азербайджан страната ни е представена от ромската перла Софи Маринова с нейната „Love Unlimited“. Песента съдържа израза „Обичам те“ на дванадесет езика. Поп изпълнението на Софи впечатлява и публика, и жури. Песента се класира до втория полуфинал, но за съжаление не събира достатъчно подкрепа, за да се класира за големите финали.

2017 година е една от най-силните за България в Евровизия. Тогава младият талант Кристиан Костов класира страната ни на престижното второ място с неговата „Beautiful Mess“. Изпълнението му пожъна бурните овации на публиката в Украйна, където се проведе състезанието. При завръщането си у нас Кристиан бе посрещнат като истински герой!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *