Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашият уикенд герой е Карлос Сантана.

Зимата може и да носи своето очарование, особено в дните около празниците, но аз винаги съм бил от хората, за които има само един сезон – лятото. И ето че сме едва с единия крак в старата, а с другия в новата година, и аз вече копнея за жаркото августовско слънце, за морския бриз, за шума на вълните, за топлия пясък между пръстите, за следобедна дрямка под лазурносиньото небе, за романтиката на лунната пътека, за вълшебството на звездопада… и за музика, естествено.

Ако и вие сте като мен, ще разберете, защо избирам него. Виртуоз на китарата, докоснал не едно и две сърца с нежните си и чувствени балади, той носи слънцето в душата си. За копнежа по синьото безметежие на лятото – Карлос Сантана!


Карлос Сантана

Карлос Сантана е роден на 20 юли 1947 г. в Аутлан де Наваро, Мексико. Той е едно от седемте деца на Хосе и Хосефина Бараган. Когато Карлос е на 5 години, баща му, който е професионален цигулар, го научава да свири на цигулка. На 8 се прехвърля на китарата, след като семейството му се премества в Тихуана.

В края на 50-те Сантана свири в клубове с различни групи в Тихуана. През 1961 г. се мести в Сан Франциско, Калифорния. През 1966 г. прави своя дебют с новосформираната група Santana Blues Band. Дебютният албум на Карлос Сантана, носещ неговото име, излиза през 1969 г. Музикантът става изключително известен след представянето си на фестивала в Уудсток през 1969 г.

През 1973 г. се жени за Дебора Кинг. След 34 години брак и три деца – Салвадор, Стела и Анжелика, двамата се развеждат. През 1998 г. Карлос и Дебора основават фондация, която събира 1 800 000 долара в помощ на обществено онеправданите млади хора. Печалбата от албума си „Shaman“ от 2003 година музикантът дарява за борба със СПИН.

Карлос Сантана

За най-добър албум на Сантана се посочва „Supernatural“ от 1999 г. За него получава 8 награди Grammy и продава повече от 25 милиона копия. В този албум са включени хитовете „Smooth“ и „Maria Maria“. За него Карлос Сантана си сътрудничи с Роб Томас, Ерик Клептън, Уайклеф Жан и други музиканти.

Освен като един от най-великите живи китаристи, от няколко години Карлос Сантана се слави и като виден винопроизводител. Известният музикант откри собствена изба в Калифорния, САЩ. Разбира се, виното, което се произвежда там, носи името на големия музикант – Santana DVX.

Кариерата на легендарния мексиканец обхваща цели четри десетилетия. За това време Сантана се е доказал като мултикултурен изпълнител, умело съчетаващ различни стилове. Както самият Карлос казва за изключително разпознаваемия си стил: „Още с първия акорд хората ме разпознават…“Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.