Как да бъдем господари на своите мисли? Как да се изправим пред болката, загубата и смъртта и да не им позволим да ни погълнат?

Как да побеждаваме изкушенията, които ни отклоняват от нашия дълг? И как да приемем, че след време не само няма да ни има, но самият спомен за нас и за най-великите ни дела може да е изчезнал?

Повече от 18 века след смъртта на римския император и стоически философ Марк Аврелий неговите записки, написани не за да бъдат четени от други, продължават да оказват огромно влияние върху читатели по целия свят.


„Към себе си“ не е тежък и абстрактен философски текст. Това е практически наръчник, това са размислите на жив човек – изпълнен с противоречия, търсещ истината, повлиян от своето време.

Тази книга, превърнала се в един от най-влиятелните текстове от древния свят, може да се чете и днес като полезен помощник за търсещите начин да живеят и да бъдат полезни в трудни времена.

Тези размисли, записани вероятно докато авторът е бил на военни кампании, представляват достъпен за всеки извор за философията на стоицизма, философията на смирението и дълга, на вътрешната сила, смелостта и разума. Те са и невероятен прозорец към живота в Древен Рим – толкова далечен и в същото време в някои неща толкова близък до днешния живот.

В дните до четвъртък © Меломан.бг • Музиката на твоя живот и издателство „Сиела“ ви дават шанс да спечелите книгата „Към себе си“ от Марк Аврелий.

Въпросът е: Коя известна римска благородничка е сестра на император Марк Аврелий?

Попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 10 часа на 3 ноември и бъдете готови за награда. Успех!

Играта приключи!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *