Българската певица Ирина Флорин е родена на 5 февруари 1961 година в село Гиген. Завършва с отличие руската гимназия в Плевен. Още в училище започва да се занимава с музика и става първа солистка на училищния хор. Завършва висше образование в Музикалната академия.

Кариерата на Ирина Флорин започва още през 1981 година, когато е поканена от Георги Найденов и Иван Христов за вокал в първата формация на група „Домино“. Единствената ѝ запомнена изява от този период е изпълнението на песента „Нека да е лято“ на концерт по време на фестивала „Златният Орфей“. След неуспеха на формацията в този състав Ирина Флорин започва самостоятелна кариера със спорадични записи и изяви по радиото и телевизията, които нямат особена популярност.

В началото на 1989 година записва първите си малки винилови плочи – „Кръговрат“ и „Телевизионна неделя“, а на следващата година излиза и първият ѝ дългосвирещ албум – „Краят на началото“. Голяма част от песните, както и всички аранжименти, са дело на музикантите от ФСБ. В началото на този период неин импресарио е Димитър Керелезов.


През 1994 година издава първия си албум на компакт-диск „Стъклен свят“, от който излиза и първият сингъл на певицата. През 1996 година излиза албумът „Цвят лилав“, от който са известните сингли „Цвят лилав“ (по текст на Стоян Михалев) и „Пътуване“ (с гост вокал Мариус Куркински).

Следва сътрудничество с групата „Тибетски сърца“ по проекта „За любовта“, който влиза в сборния диск „Мога“ (1998). Едноименният сингъл „Мога“ е резултат от съвместната работа на Флорин с Момчил Колев.

През 2001 година излиза албумът „В трето лице“, шест песни от който са реализирани като сингли, оглавили челните места на музикалните класации в България. За две от песните в албума Флорин си сътрудничи с Георги и Свилен от група Остава, а текстовете на песните в албума са на поетесата и журналистка от сп. „Егоист“ Ина Григорова.

В конкуренция с албумите на Белослава, Мастило, Румънеца и Енчев и група Те, „В трето лице“ грабва приза „Албум на годината“ за 2002 година на Годишните музикални награди на Българския Топ 100.

Освен на музикалната сцена Ирина Флорин има изяви и в модната индустрия – като дизайнер на собствено марково облекло. Присъдена ѝ е наградата „Златна игла“ за дебют през 2006 година.

През 2015 г. в дует с Азис записва песента „Само с теб“. Музиката е на Момчил Колев, аранжиментът – на Кристиян Колев, а текстът – на Добромир Банев. На песента е направен видеоклип, премиерата на който е на 9 ноември същата година. От 10 август до 2 ноември 2015 г. песента е в класацията на програма „Хоризонт“ на БНР „Ескалатор“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.