Джо Лин Търнър е роден като Джоузеф Артър Марк Линкито на 2 август 1951 г. В гимназията сформира групата Ezra, които изпълняват кавъри на Джими Хендрикс, Queen и Deep Purple, както и свои собствени песни.

През 1976 година Търнър се радва на първия си международен успех с Fandango – група, описвана като електрическа смесица между r’n’b, поп, кънтри, джаз и мелодичен рок. Във всичките четири албума на групата Джо Лин Търнър пее и свири на китара.

След като Fandango се разпадат, Джо получава обаждане от Ричи Блекмор. Резултат от него е прослушване, което печели място на Търнър в Rainbow.


Въпреки че бандата е популярна в Европа и Япония, те не могат да постигнат същото в САЩ до включването на Търнър. С него групата вкарва няколко песни в топ 20 в радио класациите в началото и средата на 80-те.

През 1985 година издава соло албума „Rescue You“. Съавтор на повечето песни е кийбордистът Ал Грийнууд (Foreigner). Две години по-късно пее беквокали в песните „Hot Love“ и „Gina“ от албума на Майкъл Болтън „The Hunger“.

През 1988 година участва в „Odyssey“ на Ингви Малмстийн. На следващата година се присъединява към Deep Purple на мястото на Иън Гилън и по този начин става четвъртият певец на групата. С Пърпъл Търнър записва само един албум – „Slaves & Masters“ (1990), който достига 87-мо място в класацията на Billboard, а през 1991 година прави с тях сравнително успешно турне. В края на 1992 година Гилън се завръща в групата.

От средата на 90-те Търнър работи основно по соло кариерата си, но се включва и в други проекти, като „Brazen Abbot“ на Николо Коцев и рок-операта на Коцев „Nostradamus“ и Hughes Turner Project с Глен Хюз. Освен това издава три албума с групата Mother’s Army, в която участват Джеф Уотсън, Боб Дейзли и Кармин Апис.

През 2006 година участва в изключително успешния студиен проект на басиста Денис Уорд (Pink Cream 69) Sunstorm. Две години по-късно Търнър сформира Over the Rainbow – трибют група, съставена от бивши членове на Rainbow: Пол Морис (клавишни 1994-97) и синът на Ричи Блекмор – Юрген (китара).

От средата на 2012 до края на 2013 година, Джо Търнър изнася концерти в България в градовете: Велико Търново, Варна, Каварна, Бургас, Монтана. На 9 февруари 2015 година участва в българския X Factor в дует с победителя Славин Славчев, с когото изпълняват песента „Streets of Dreams“.

На 19 септември 2015 година изнася тричасов концерт в Сливен на сцената на късноантичната крепост „Туида“ заедно с група „Кикимора“ на Николо Коцев. На 17 юни 2016 г. участва във фестивала „Изкуството е…“ в Монтана с рок група Еридан, професионалисти избрани от него. На следващия ден прави шоу в Троян.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *