Китаристът на култовата британска група U2 – Адам Клейтън, е роден през 1960 година в селцето Чинър, Англия. Рок-опери като „Исус Христос Суперзвезда” и “Коса“ въвеждат Адам в света на музиката, когато е 10 годишен. Кариерата си на музикант започва през 1977 г. като басист на рок групата U2, която и до днес е в непроменен състав.

Той живее в Дъблин от петгодишен, когато неговото семейство се премества там, но запазва британското си жителство. Тъй като баща му е пилот на самолет, Адам е живял за кратко и в Кения. Твърди, че това са най-щастливите години от неговия живот.


Адам е добре познат с песните „Gloria”, „New Year’s Day”, „Bullet the Blue Sky”, „With or Without You”, „Mysterious Ways”, „Get on Your Boots”. Освен това Клейтън е работил по няколко солови проекта, сред които темата от филма „Мисията невъзможна” от 1996 година. Заедно с U2 имат спечелени 22 награди Grammy, от които 7 за най-добра рок група, 2 за албум на годината, 2 награди за песен на годината, 2 статуетки за най-добър рок албум.

Освен като басист, Адам се е изявявал на няколко пъти и като вокалист в U2. Може да го чуем в „Endless Deep” от 1983 година, както и в живите изпълнения от 1983 и 1984 година на на песента „I Will Follow”.

В началото на 90-те години на ХХ век Адам излизаше за кратко със супермодела Наоми Кембъл. През 2006 година музикантът се сгоди за приятелката си Сюзън Смит, асистентка на мениджъра на U2 Пол Макгинес. Двамата се разделиха година по-късно. През 2010 година медиите тиражираха информацията, че Адам е станал баща на син. Новината бе потвърдена по-късно от фронтмена на групата Боно. През 2013 година на скромна церемония в Дъблин, китаристът се ожени за бразилската манекенка Мариана Теишейра.

През 2009 година личната асистентка на Адам бе осъдена на седем години затвор за присвояване на 2,8 милиона евро от неговите банкови сметки през последните седем години. Музикантът е запален колекционер на картини.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.