Завършваме годината с рождения ден на един човек, който може да се похвали, че пръв в историята успя да превърти YouTube.

Пак Дже-Санг по-известен като Сай, e южнокорейски певец, рапър, композитор, автор на песни, танцьор и музикален продуцент.

Най-добре познат е с хита си „Gangnam Style“, който седмици наред удобно се настани на първото място в музикалните класации на Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Канада и много други.


Сай е роден през 1977 година в квартал Гангнам в Сеул. Семейството му е заможно – баща му е собственик на компания, специализирани в производството на полупроводници и компютри, а майка му е собственик на няколко ресторанта.

Сай първоначално учи в Бостънския университет, но прекъсва и започва в Музикалния колеж Бъркли. По-късно обаче отново прекъсва.

През 2001 издава дебютния си албум „PSY from the PSYcho World!“, а синглите „Bird“ и „End“ оглавяват музикалните класации в родната му Южна Корея. Популярността на певеца нараства, когато записва песента „Champion“, посветена на Световното първенство по футбол в Япония и Южна Корея. Сингълът става част от третият му студиен албум „PSY 3“.

През 2012 година певецът пуска вселенския си хит „Gangnam style”, който за броени месеци оглавява класациите, а клипът трупа рекордни гледания. Две години по-късно, песента отново влезе в историята, след като натрупа толкова гледания, че че броячът на YouTube не можа да ги отчете.

Тъй като броячът е 32-битов, максимумът му беше малко над 2 млрд. гледания. По-точно 2 147 483 647. Това се оказа недостатъчно за популярността на „Gangnam Style” и се наложи въпросният код да бъде пренаписан до 64-битов.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *