Евтини самолетни билети

Истинското ѝ име е Ейтне Ни Бренън, но на милионите си почитатели е известна просто като Ения. Най-продаваният ирландски солов изпълнител в света е родена през 1961 година в северозападното градче Гуийдор.

Започва своята музикална кариера през 1982 година. Носител е на 4 награди Grammy и е печелила Световните музикални награди цели 7 пъти. Преди да стане световноизвестна Ения полага доста усилия, за да се присъедини в семейната група Clannad. Включена е по настояване на мениджъра на групата чак през 1980 година.

Освен като вокал Ения свири и на електрическо пиано и синтезатори. Чувствайки се пренебрегвана, напуска групата през 1982. Премества се в Дъблин и започва солова кариера. В началото пише филмова музика.


Популярността ѝ идва не с първия, а с втория ѝ албум – „Watermark“ от 1988 година. Като музикална група Enya се състои от 3 души – самата Ения, която композира и изпълнява музиката, Ники Раян, който я продуцира, и Рома Раян, която пише текстовете на песните на различни езици. Всъщност Ения е пяла на повече от 10 езика!

След известна пауза успехът на Ения е затвърден в началото на 90-те с албума “Shepherd Moon”, от който са продадени над 10 милиона копия и който се задържа цели 199 седмици в американските класации. Рекордът е надминат от четвъртия ѝ албум “The Memory Of Trees”, обявен за “платинен” в четиринадесет държави.

Независимо от огромната ѝ популярност, личният живот на ирландската мегазвезда е пълна загадка. Затворена в замъка си в Източна Ирландия, Ения предпочита да живее в свой собствен свят.

Все пак в края на 2000 г., след близо петгодишно мълчание, тя внезапно наруши почти пълната си изолация, за да представи своя пети пореден албум “A Day Without Rain”. След още 5 години на бял свят се появи и „Amarantine“. Следват „And Winter Came…“ от 2008 г. и „Dark Sky Island“ от 2015 година.

Ения композира две от песните за легендарния „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена“, като една от тях – „May It Be“ е номинирана за „Оскар“.

Самата Еня обяснява успеха си така: “Никога не мисля за славата или за феновете си, когато пиша моята музика. Нито пък се опитвам да отгатна, какво точно те биха искали да чуят. Онова, което правя е вдъхновено единствено от спомените ми за хора и места, които обичам или съм обичала”.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.