Уилям Майкъл Албърт Броуд, по-известен като Били Айдъл, е роден в Стенмор, Англия. Когато е на 2 години, семейството му се мести в Лонг Айлънд, Ню Йорк в преследване на американската мечта. След четири години се връщат в Англия.

Като цяло Били има щастливо детство, отличен ученик е, но е отегчен от училището. По-късно е приет е да учи в Sussex University със специалност Английски език и философия.

Този период съвпада с популяризирането на пънк-рока, който е далеч по-интересен на Били, отколкото заниманията му в университета. Посещава всички изяви на групата Sex Pistols. Някъде по това време сменя името си на Били Айдъл и решава, че иска да бъде част от музикалната революция.


Напуска университета и основава своя банда – The Rockettes със съученика си Стив Ъпстоун. Свирят кавъри на популярни групи като The Animals, The Beatles и The Doors. По-късно Били става част от групата Generation X, с която изнасят няколко концерта.

През 1977 г. Айдъл решава, че е време да започне солова кариера. Мести се в Ню Йорк и издава дебютния си албум „Billy Idol“ през 1982 г. Клиповете на „White Wedding“ и „Dancing With Myself“ се появяват по музикалния канал MTV. В тях той привлича вниманието с платинено русата си коса и кожените дрехи.

През 1984 г. издава албума „Rebel Yell“, който е изключително успешен и го прави световно известен. През 1990 г. вече живее в Лос Анджелис. Издава следващия си албум „Charmed Life“. Претърпява тежка катастрофа с мотоциклета си. Едва не загубва единия си крак и се възстановява цели 6 месеца. Завръща се на сцената с хита „Cradle of Love“ – в клипа го снимат само от кръста нагоре, защото краката му са парализирани по време на снимките.

След успеха на албума, Били решава да се оттегли за известно време от музиката и да се пробва в киното. Дебютира във филма „The Doors“ на Оливър Стоун през 1991 г. През 1993 г. издава албума „Cyberpunk“, който се отличава с техно-бийт звученето си. През 1994 г. претърпява още един тежък инцидент – след свръхдоза е закаран в болница в Лос Анджелис. След като се възстановява става по-уравновесен и отделя повече внимание на децата си.

Въпреки че никога не се е женил, Били Айдъл има две деца – един син от приятелката си Пери Листър и една дъщеря от друга връзка. През 2001 г. издава „Greatest Hits“ като повече от половин милион копия от албума са продадени в Америка.

Били е двукратен носител на наградата American Music Awards – през 1981 и през 1999 година.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.