Сузи Куатро е американска рок певица, актриса, автор на песни, музикант и продуцент, родена на 3 юни 1950 г. Сузи Куатро е от смесен унгарско-италиански произход и фамилното име всъщност е Куатрочи, но нейният дядо по бащина линия го съкращава на Куатро преди тя да се роди.

Закърмена е с музика и от седемгодишна тръгва с баща си – джазов музикант, по репетициите му. На осем вече излиза на сцената с него и свири на ударните инструменти. След това взема в ръце баскитарата и повече не може да се раздели с нея.

Темпераментът ѝ допада на телевизионните продуценти, тя има свое шоу в телевизията. На 14 зарязва училището и привлича сестрите си към новото си поприще. Така сформира първата си група – The Pleasure Seekers. Крехкото, невероятно буйно момиче обикаля с групата си цяла Америка и прави концерти дори във военните бази във Виетнам.


Сестрите ѝ обаче я убеждават да се върне у дома и да се устрои на работа в местен танцов клуб. Името на групата вече е Cradle. Облечена в черни прилепнали кожени дрехи, с разрошени коси, нацупени устни и сърдито лице, тя устройва пир на духа за всички, които я слушат.

Точно тогава я вижда легендарният английски продуцент Мики Мост и веднага разбира, че в това малко създание се крие истинско рокендрол явление, макар че тогава се смята, че рокът не е женска работа. Той предлага на Сузи да докаже на света обратното.

През 1971 година тя заминава за Англия и първите няколко години не са лесни. Тя е самотна, без пари, но записва в студиото редовно. През 1973 г. името ѝ гръмва в цяла Великобритания, а след това и по света.

Първата песен, която става хит, е „Can the Can“ през 1973 г., след което следват други – „48 Crash“ (1973), „Daytona Demon“ (1973), „Devil Gate Drive“ (1974) и т.н. Хитовете, днес вече класика в рока, заемат върховите позиции в хитпарадите, албумите ѝ се разграбват в милионни тиражи. 

Заедно с продуцентите тя се бори за британските и американските слушатели, изнася огромен брой концерти, гастролира, работи в студиата, не спи, а в средата на 70-те ражда и двама сина.

В новата ѝ група работи китаристът Лени Таки. Съвместната им работа незабелязано прераства в дълбоко чувство. Лени я поддържа изцяло в нелекия ѝ живот, но никога не прави това открито, тъй като познава нейната почти тийнейджърска гордост и обидчивост. Женят се през 1978 г., като избират за венчавката страна, в която Куатро се ползва с бесен успех – Япония. Сватбената рокля на Сузи е кимоно.

Но славата ѝ е толкова ярка, колкото и кратка. Когато популярността ѝ започва да пада, Сузи се опитва да пренасочи усилията си в семейния живот, но бързо ѝ става скучно и се връща към творчеството – работи в телевизията, играе в мюзикъли, снима се в киното. От време на време излизат нови нейни плочи, а на концертите си пее старите си шлагери, винаги на “бис”.

В началото на 90-те години на миналия век Сузи се развежда с Лени. Някои твърдят, че причината за това е краткотрайният ѝ роман с бившия солист на група Smokie Крис Норман, с когото вече имат записан дует. Крис, примерен семеен мъж и баща на пет деца, яростно отрича това. Сузи мълчи.

Скоро след развода, тя се омъжва за немския продуцент Райнер Хаас. На 47 г. ражда третото си дете – дъщеря си Лаура. Понастоящем живее във Великобритания.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *