Уили Нелсън е американски кънтри певец и актьор, роден на 29 април 1933 г. в Абът, Тексас по време на „Голямата депресия“ в САЩ. След като майка му напуска семейството, а баща му умира, той и сестра му Боби Лий са отгледани от баба си и дядо си, които са почитатели на госпъл музиката.

Уили работи на памуковите плантации като дете. На 6 години получава първата си китара и скоро след това започва да пише кънтри песни и да свири в полка групи. Когато е тийнейджър, свири на училищните забави и хонки-тонк фестивали. Работи и в местна радиостанция. След като завършва училище, става DJ със собствено радио шоу.

За кратко служи във Военновъздушните сили, но е освободен заради проблеми с гърба.


През 1952 г. се жени за индианката Марта, от която има три деца – Лана, Сузи и Били. През 1960 г. се развеждат. От 1961 до 1971 г. е женен за Шърли Коли. От 1972 до 1988 г. има брак с Кони Кеопке, с която имат две деца – Пола и Ейми Лий. През 1991 г. се жени за четвърти път за Ан-Мари Дианджело. Имат двама сина – Лукас и Джейкъб.

Продава първата си песен „No Place For Me“ докато се опитва да припечели като портиер и продавач на Библии.

Първоначално става известен с това, че продава песните си на познати изпълнители като Патси Клайн, Фарън, Йънг, Рей Прайс. През 1962 г. записва успешен дует с Шърли Коли, за която по-късно се жени. Кариерата му обаче не потръгва.

През 1970 г. започва да записва собствените си песни, вместо да ги продава на други изпълнители. Два от албумите му „Shotgun Willie“ и „Phases and Stages“ го правят известен и признат изпълнител.

През 1975 г. издава най-продавания албум в историята на кънтри музиката – „Red-Headed Stranger“, който му осигурява място сред най-добрите кънтри музиканти. През 1978 г. започва филмовата му кариера. Снима се в няколко филма, един от които е „Електрическият конник“ с Робърт Редфорд и Джейн Фонда.

Играе главната роля във филма „Honeysuckle Rose“ от 1980 г. Снима се още в „Крадец“ от 1981 г., в легендарния уестърн „Барбароса“ от 1982 г. и в още няколко филма.

Barbarosa_Willie Nelson

Заедно с Крис Кристофърсън, Джони Кеш и Уейлън Дженингс формират групата The Highwaymen. Записват албуми и правят няколко турнета.

През 1998 година получава награда от „Kennedy Center“. Включен е в „Залата на славата на текстописците“ през 2001 г., в „Залата на славата на кънтри музиката“ през 1993 г. и в „Залата на славата на тексаското кино“ през 2002 г.

Освен като музикант той е известен и с проблемите си с неплатени данъци и употребата на марихуана. През 1990 г. финансовите активи на Нелсън са конфискувани от Службата за вътрешни приходи, която твърди, че той дължи $32 000 000. По-късно е разкрито, че счетоводителите му – Прайс Уотърхаус, не са плащали данъци за Нелсън от години.

Нелсън е водещ либерален активист и съпредседател на Борда на съветниците към Националната организация за реформа на законите за марихуаната, която подкрепя легализирането на марихуаната.

На еко-фронта Нелсън притежава марката биодизел Willie Nelson Biodiesel, която се приготвя от растително масло. Нелсън е също така почетен председател на Борда на съветниците към Тексаския музикален проект, който е официалната музикална благотворителна организация в щата Тексас.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.