„Кралицата на нео соул“ музиката Ерика Баду е родена в Далас, Тексас през 1971 година. Истинското ѝ име е Ерика Аби Райт. Освен брилянтна певица тя автор на песни, продуцент, активист и актриса. Текстовете ѝ са дълбоко лични, философски, поднасящи емоционални предизвикателства на слушателя.

Ерика е отгледана предимно от баба си, докато майка ѝ участва като актриса в различни театрални постановки. Повлияна от майка си, Ерика вкусва от шоу бизнеса още когато е на 4 – пее и танцува с майка си в театъра.


След като се дипломира във Вашингтонската гимназия за сценични и визуални изкуства „Букър Т.“, Ерика заминава да учи в Щатския университет в Грамблинг, Луизиана. Концентрира се върху музиката и напуска университета през 1993 г. – малко преди да се дипломира. Записва няколко демо записа, които привличат вниманието на голяма музикална компания и тя получава предложение за договор.

Първият албум на Баду „Baduizm“ излиза през 1997 г. и дебютира под номер 2 в класацията на Billboard. Критиката е очарована от младата изпълнителка и я приветства като една от водещите фигури на процъфтяващият нео соул жанр. В крайна сметка „Baduizm“ става тройно платинен.

През 1997 година Ерика има връзка с рапъра Андре 3000 от дуета OutKast, от когото ражда дете. Връзката им приключва няколко години по-късно. През 2004 г. Баду ражда дъщеря от рапъра The D.O.C. През 2009 година се появява и третото ѝ дете – момиче на име Марс Меркаба Тедфорд. Бащата е рапърът Джей Електроника, с който Ерика има пет годишна връзка.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *