Уелската певица Еме Ан Дъфи или просто Дъфи е родена през 1984 г. в град Бангор. Започва да пее едва 6-годишна.

Истинският ѝ интерес и вдъхновение към соул музиката обаче се появяват малко по-късно, когато гледа изпълнението на Упи Голдбърг във филма „Sister Act“. Пее и в училищния хор, но е помолена да напусне, защото гласът ѝ е „прекалено мощен“ и несъвместим с тези на останалите деца.

След като завършва гимназия, Дъфи започва да пее в различни местни банди. Работи около година в Швейцария, където заедно с продуцента Сорен Мунир се изявяват под името Soulego. През 2003 г. се завръща в Уелс, където е поканена да участва в телевизионно музикално шоу.


Дебютния си албум „Rockferry” Дъфи издава на 3 март 2008 г. Кръщава го на мястото, където живее баба ѝ. Заради нисък бюджет го подготвя в продължение на 4 години. Самата певица признава, че двете песни – “Mercy” и „Stepping Stone”, са автобиографични.

До май „Mercy” завладява ефирното пространство и е включен в сезонния финал на сериала „Анатомията на Грей”, както и в саундтрака към „Сексът и градът: Филмът”.

През 2009 година Дъфи спечели три от четирите си номинации на британските музикални награди Brit – най-престижните британски награди за музика.

На името на Дъфи е кръстен специален вид нарцис – традиционно свързвано с Уелс цвете. Певицата имала възможност сама да избере растението, кръстено Duffydil (на англ. Daffodil – нарцис).
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.