Боб Дилън е певец, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист, роден на 24 май 1941 г. в Дълут, Минесота САЩ.

Боб Дилън е американската фигура оказала най-голямо влияние в поп музиката. Някои от песните му като „Blowin’ in the Wind“ и „The Times They Are a-Changin’“ се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение.

Дилън въвежда революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове, често причислявани като поеми. Ранната поезия на Дилън включва много политически, социални и философски елементи, които са част от контракултурата, преживяваща нов разцвет през този период.


Разширявайки съществуващите жанрове, Боб Дилън включва в музиката си елементи на различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг.

Дилън обикновено изпълнява песните си, свирейки на китара, пиано или хармоника. Заедно с група с много променлив състав, от началото на 80-те години той изнася концерти на различни места под общия надслов „Безкрайно турне“. Макар постиженията му като музикален изпълнител да са основни за кариерата му, обикновено се приема, че най-значимият му принос са създадените от него песни.

По време на продължителната си кариера Боб Дилън получава множество награди и отличия – Grammy, Златен глобус, Оскар, включен е в Залата на славата на рокендрола. Класация на списание Rolling Stone го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след Beatles.

Последният студиен албум на Дилън излезе само преди броени дни. „Fallen Angels“ е на музикалния пазар от 20 май 2016 г. У нас 37-мият по ред албум на музикалната легенда излиза на 27 май.

И както последният проект „Shadows In The Night“ от 2015 година на „най-великия автор на песни за всички времена“ (според класацията на сп. Rolling Stone за 100-те най-велики автор), посветен на творчеството на Франк Синатра, така и новият албум интерпретира песни на американския бард. Новият му албум е със същата насоченост.

Боб Дилън представи пилотния сингъл от проекта „Melancholy Mood“. Песента е написана от Вик Найт и Уолтър Шуман през 1939 година. Франк Синатра записва песента като B-страна на сингъла „From The Bottom Of My Heart“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.