Найл Роджърс е американски китарист, композитор и продуцент. Известен е като съосновател е на бадната Chic, както и със съвместните си проекти с Мадона, Даяна Рос, Daft Punk и много други.

Найл Роджърс започва своята кариера като китарист в Ню Йорк, свирейки с бандата Sesame Street Band през тийнейджърските си години. Скоро след това започва да работи в хаус бандата в обновения театър „Аполо“ в Харлем, който е давал сцена за изява на Арета Франклин, Бен Кинг, Нанси Уилсън и Парламент Фънкаделик.

Найл среща басиста Бернард Едуардс през 70-те години на миналия век. Бързо формират рок бандата The Boys, по-късно нашумяла като Big Apple Band. Въпреки че групата е добре приета от публиката и те имат редица изяви в Ню Йорк, заради цвета на кожата им, формацията така и не получава предложение за договор и звукозапис.


Тъй като Роджърс е от хората, които трудно се отказват от музикалните си мечти, през 1977 г. той и Бернард Едуардс се обединяват с Тони Томпсън, формирайки диско R&B групата Chic. Формацията бързо печели публиката, а хитовете им попадат на челни позиции в музикалните класации. Бандата извисява диско музиката към нови хоризонти. Техни песни като „Everybody Dance”, „Le Freak” и „Good Times” са едни от най-ремиксираните песни на R&B ерата от края на седемдесетте и началото на осемдесетте години.

Вече доказали се на музикалната сцена, звукозаписната компания Атлантик Рекърдс предлагат на Найл и Бернард да продуцират живо участие за някое от турнетата на компанията. Роджърс и Едуардс се спират на бандата Sister Sledge, редом с която постигат много успехи. За 1978 г. това е песента „We Are Family“, която оглавява класациите през 1978 и 1979 година.

През 1980 година бандата продуцира албума „Diana“ за Даяна Рос, създавайки супер хитовете „Upside Down” и „I’m Coming Out”. Това се оказва един от най-продаваните албуми на Даяна.

Заедно те продуцират и албума „King of the World“ за Sheila и B. Devotion, където е включен мега хитът на Chic – „Spacer“.

През 1981 г. Деби Хари работи едновременно с Роджърс и Едуардс върху албума „Koo Koo“. През 1983 г. те продуцират звукозаписа на албума на Дейвид Бауи – „Let’s Dance“, най-продаваният албум на Бауи към този момент. През 1984 година продуцират албума на Мадона – „Like a Virgin“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.