Евтини самолетни билети

Джеймс Алан Хетфийлд е американски музикант, роден на 3 август 1963 г. в Дауни, предградие на Лос Анджелис, Калифорния в семейство на баща шофьор на камион и майка оперна певица, и двамата силно вярващи християни.

Заради вярванията си те упорито отказвали употребата на каквито и да било лекарства, което продължило дори когато майка му се разболяла от рак, причинил смъртта ѝ още в тийнейджърските години на Хетфийлд.

На 9-годишна възраст Хетфийлд взима първите си уроци по пиано, но те не продължават дълго. Брат му Дейвид го увлича по барабаните, с които Джеймс се занимава известно време преди в крайна сметка да избере китарата в ранна тийнейджърска възраст.


Вдъхновен от любимите си групи Black Sabbath, Tin Lizzy, Beatles, Venom, Led Zeppelin и Deep Purple Хетфийлд решава да сформира своята първа рок група, наречена Obsession.

Малко по-късно Джеймс се мести в градчето Бреа, Калифорния, записвайки се в местното училище, където среща барабаниста Джим Мълиган. Двамата често свирят по време на училищната обедна почивка, с което привличат интереса на някои свои съученици, сред които китаристът Хю Тенър, който скоро се присъединява към двамата ентусиасти, впечатлен от тежкия саунд, практикуван от Джеймс и Джим.

Триото решава да сформира метъл група, която получава названието Phantom Lord (вдъхновило по-късно Хетфийлд при написването на едноименната песен от албума на Metallica „Kill ‘Em All“). След завършване на училището Джеймс се връща в Дауни и групата остава история.

В родния си град Хетфийлд отново се събира с приятеля си Рон Макговни, с когото сформират поредната група – Leather Charm. Старите членове на Phantom Lord Тенър и Мълиган също се присъединяват, а Хетфийлд този път изпълнява само вокалите. Момчетата изнасят няколко любителски концерта на различни партита и дори успяват да запишат едно демо, но не след дълго групата се разпада, след като първо китаристът Тенър, а после и барабанистът Мълиган напускат и се присъединяват към нови формации.

Джеймс не се отказва и решава да намери нови музиканти за неговата група, когато един ден попада на обява в местен вестник, чрез която датският емигрант и барабанист Ларс Улрих търси желаещи за сформирането на нестандартна рок група. Прослушването на Ларс се оказва неуспешно, но след няколко месеца той успява да запази място за една песен в сборен албум.

Веднага звънва на Хетфийлд, при което неговата реакция е: „Да, идвам веднага!“, и от там се сформира първият състав на Metallica. Песента, която записват се казва „Hit the Lights“, която дори и в малко по-изменен вид участва в първия албум на групата.

На по-късен етап към двамата се присъединяват басистът на предната група на Хетфийлд Рон Макгавни и соло китаристът Дейв Мъстейн. В началото Хетфийлд желае да се заеме само с ритъм китарата, а за вокалист да се намери друг, но никой от изпробваните кандидати не удовлетворява момчетата, което принуждава Джеймс да се заеме и с пеенето.

През 1992 година по време на концерт от турнето на Metallica с Guns N`Roses Джеймс Хетфийлд попада сред пламъците на неправилно поставен пироефект на сцената, което довежда до сериозни изгаряния трета степен по лявата му ръка, принуждавайки групата да продължи турнето с привикания на помощ гост китарист от Metal Church Джон Маршал. Хетфийлд е все пак в състояние да завърши оставащите концерти, изпълнявайки само вокалите.

На 17 август 1997 г. Джеймс Хетфийлд се жени за дългогодишната си приятелка Франческа. Има три деца от нея – Кали, Кастор и Марсела Франческа.

Един от най-големите проблеми на Хетфийлд през годините е алкохолът, който той поглъща в огромни количества. През 2001 година постъпва в клиника за алкохолици, където престоява 11 месеца, през които бъдещето на групата е поставено под въпрос. След завършването на лечението Джеймс все пак се завръща в Metallica и заедно с останалите членове започва записи по новия албум на групата „St. Anger“, който излиза през 2003 г., придружен с филма „Some Kind of Monster“, показващ процеса по записване на албума.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.