Вилле Виртанен, по-известен с артистичния си псевдоним Даруд, е финландски продуцент и DJ. Роден е през 1975 година. Дебютира на хаус сцената през 1999 година със сингъла „Sandstorm“, който през 2000 година е включен в дебютния му албум „Before the Storm“.

Вилле започва да се занимава с музика още като ученик. Тогава купува първия си компютър и започва да композира музика на него. На едно училищно парти Виртанен пуска няколко пъти песента „Rude Boy“ на шведската изпълнителка Лейла К.

Това му печели прякора Rude Boy, който по-късно се трансформира в Da Rude. Оттам и артистичния му псевдоним, с който по-късно целият свят ще го познава – Даруд.


След гимназията Вилле постъпва в технически университет, но продължава да се занимава активно с музика. Местните радиостанции дори започват да въртят някои от първите му песни. През 1999 година той представя трака си „Sandstorm“ на местен продуцент, който е впечатлен от парчето и предлага музикален договор на DJ-я.

Във Финландия „Sandstorm“ се превръща в абсолютен хит. Издига се до първото място в националния чарт, сингълът става платинен за продажби и остава в челните позиции на класациите цели 17 седмици. Завладяващият саунд на „Sandstorm“ бързо минава границите на Финландия и се превръща в световен мега хит. С 2 милиона продадени копия по света, „Sandstorm“ чупи рекордите по продажби през 2000 година.

Вторият сингъл на Даруд – „Feel the Beat“ повтори успеха „Sandstorm“, така се случи и със следващите „Out of Control“ и „Out of Control (Back for More)“, които не отстъпиха по популярност на предишните.

Даруд има собствено всекидневно радиошоу, което се излъчва по финландска ефирна радиостанция и сателитно американско радио.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.