Пол Дейвид Хюсън, с прякор Боно Вокс, е фронтменът на ирландската рок група U2, роден в Дъблин, Ирландия на 10 май 1960 г. Пол е второто дете на Боби и Айрис Хюсън. Баща му е католик, а майка му – протестантка. Отгледан е със силна религиозна вяра като член на Ирландската църква.

Описван от Боби като „твърде дразнещо дете“, Пол още от малък си печели името на разсеяно и свадливо дете, поради което и приятелите и семейството му лепват прякора „Антихристът“. А всъщност по това време Пол е бил просто един от онези ентусиазирани, но непрактични и дяволски любопитни младежи, които виждат света през розови очила, а след това пак питат какво са видели.

На 15-годишна възраст Пол преживява голяма двойна загуба, когато майка му умира по време на погребението на баща ѝ. Малко след този тежък момент в живота му Пол се увлича по музиката и по свиренето на китара. Ентусиазира го музиката на групи като T.Rex, Thin Lizzy, The Ramones и Television.


В гимназията за първи път Пол се сдобива с прякора си „Боно Вокс от О’конъл Стрийт“, който негов приятел от училище му дава. Той пък го вижда в магазин за слухови апарати на улица „О`Конъл“ в ирландската столица, марката е Bona Vox, което в превод от латински значи „добър глас“. „Bono Vox“ обаче буквално значи „гласът към добрия човек“.

През 1976 г. Пол отговаря на обява, пусната от Лари Мълън Джуниър, за сформиране на група. Същата обява виждат и Дейв Евънс (Едж), Дик Евънс (който скоро напуска групата) и Адам Клейтън. Четиримата събират група, която наричат Feedback, после сменят името на The Hype и накрая се спират окончателно на U2.

Първоначално Боно пее, свири на китара и пише текстовете. Но след като Дейв Евънс става по-добър китарист, Боно започва да се занимава само с вокалите, въпреки че често свири на акустична китара и хармоника.

Боно се жени за училищната си любов – Алисън „Али“ Стюърт, на 21 август 1982 г. Певецът на няколко пъти споменава в интервю, че работата му по U2 и връзката му с Алисън са започнали по едно и също време. Двамата с Али имат четири деца — Джордан (1989 г.), Мемфис Ийв (1991 г.), Илайджа Боб Патришъс Гуги Кю (1999 г.) и Джон Ейбрахъм (2001 г.).

През 1992 г., заедно с китариста на U2 Дейв, Боно купува 2-звездния дъблински хотел Кларънс с тогавашните му 70 стаи и го превръща в 4-звезден хотел с 49 стаи, който бързо набира репутация като един от най-стилните и луксозни хотели в града.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.