Легендарната народна певица Валя Балканска, която прослави страната ни по целия свят, е родена в село Арда като Фейме Кестебекова през 1942 година.

Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ − Смолян, където получава и новото си име.

Валя е известна с изпълненията си от родопската фолклорна област и най-вече с песента „Излел е Делю хайдутин“, включена в Златната плоча на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.


В репертоара ѝ влизат още народни песни като „Шар планина“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“, „Горо ле, горо зелена“, „Майчинско, стара майчинско“ и много други.

По повод 60-ата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г., Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“. Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2005 г. Същата година певицата получи своята звездна плоча в българската Алея на славата.

Най-известният ѝ запис − самостоятелното изпълнение на песента „Излел е Делю хайдутин“, е направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на плоча в САЩ.

Песента е включена в 90-минутна селекция от музикални произведения и полита най-напред на „Вояджър 2“, който е изстрелян 20 август 1977 г, а две седмици по-късно − на 5 септември 1977 г., и на „Вояджър 1“.

На 25 август 2012 г. „Вояджър 1“ става първият, създаден от човек обект, който напуска Хелиосферата.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.