Кралицата на рока Тина Търнър е родена като Анна Мей Бълок на през 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ.

Започва кариерата си в средата на 50-те, когато бъдещият ѝ съпруг – музикантът и продуцент Айк Търнър я избира за вокалистка на неговата група Kings Of Rhythm.

За първи път записва през 1958 г. под името Литъл Ан. Представена е на публиката като Тина Търнър през 1960 г. Успехът на дуото с Айк Търнър идва с поредица от големи хитове, сред които „A Fool in Love”, “River Deep – Mountain High”, “Proud Mary”, „Nutbush City Limits”.


Дуетът с Айк съществува повече от 20 години, а бракът им – 16. На сцената нещата вървят изключително добре, но в личния живот проблемите са доста. След години Тина Търнър споделя, че системно е била тормозена и насилвана от съпруга си, заради което е правила и опит за самоубийство. Тина успява да избяга от Айк през 1976 г., а разводът им е финализиран 2 години по-късно.

Периодът 1984-1992 г. е белязан с поредица от възходи за Тина Търнър – тя е рок звезда от световна величина. Печели 8 награди Grammy, има свое място в прословутата Зала на славата на рокендрола.

През 2008 г. легендата предприе голямо световно турне по случай своята 50-та годишнина на сцената. С него тя счупи всички рекорди, превръщайки се в звездата с най-много продадени концертни билети за едно турне, в сравнение с всеки друг солов изпълнител в историята.

През годините Търнър си е сътрудничила с едни от най-известните лица от музикалната сцена – Брайън Адамс, Дейвид Бауи, Ерос Рамацоти, Мик Джагър.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.