Името ѝ е Хелън Фолашаде Аду, но всички познаваме британската певица от нигерийски произход като Шаде.

Освен като изключителна певица Шаде се изявява и като композитор и музикален продуцент. Става популярна през 80-те години на миналия век, но и до днес се радва на любовта на милионите си фенове.

Хелън е родена на 16 януари 1959 година в градче, на 80 км от столицата на Нигерия, Лагос. Баща ѝ – нигериец, е преподавател по икономика, а майка ѝ – англичанка, е медицинска сестра.


Двамата се запознават в Лондон, след което заминават да живеят в Нигерия. Там се ражда и бъдещата звезда Шаде. Бракът между двамата родители не потръгва и малката Хелън заминава да живее при баба си в Англия.

Първите музикални изяви на Хелън започват в началото на 80-те години, когато пее с латино групата Ariva, след което се включва в групата Pride на китариста Рей Сейнт Джон.

По-късно част от музикантите от Pride, заедно с Хелън, се отделят от групата и през 1984 година на бял свят се появява „Diamond Life“ – дебютният албум на едноименната група Sade. Албумът включва превърналите се в класика „Smooth Operator“, „Cherry Pie“, „Your Love Is King“.

Следват албумите „Promise“, „Stronger Than Pride“, „Love Deluxe”, пожънали огромен успех по целия свят. През 2000 г. групата издава „Lovers Rock”, който включва синглите „By Your Side“ и „King of Sorrow“.

Албумът е платинен за цяла Европа с над 1 000 000 продадени копия и три пъти платинен в САЩ с почти 4 000 000 продадени копия.

След цели 10 години творческа пауза, през 2010 година Sade издават „Soldier of Love“. Албумът отново е в техния характерен стил, но с малко по-модерно звучене.

Шаде има опит и в киното. През 1985 година получава роля във филма „Absolute Beginners“. През 2002 и 2010 Шаде издава специална селекция албуми с най-доброто от техни концертни изпълнения. През 2011 година звездата гостува за първи път в България, за концерт в зала „Арена Армеец София“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.