На 9 февруари рожден ден празнува рапърът Адриан-Михай Рачев, известен с артистичното си име Румънеца, част от дуета Румънеца и Енчев. Рачев е роден през 1979 г. в Букурещ, Румъния.

Живял е 11 г. в Румъния, но след това мести в България. Завършва гимназия с профил Биология, а след това Право. През 1996 г. по предложение на Енчев двамата започват да правят експериментални записи в домашно студио, но в началото им е трудно да пробият.

Издават първите си хитове – „Мухата“ и „Мене не ме познаваш“, които по-късно преработват в стила, в които ги познаваме и днес. Година по-късно в ефира на Радио Тангра прозвучава първият им хит, който се нарежда в Топ 20. Започват да жънат успехи и в други радиостанции, при това без чужда помощ. През 1999 г. се явяват на фестивала „Сърандев“ в Добрич, където с песента си „Мене не ме познаваш“ заемат второ място за млади изпълнители.


Малко по-късно печелят трето място на „Златният Орфей“ и така жадуваното първо на „Есенен бриз“. През 2001 г. издават и първия си албум – „Румънеца и Енчев“, за който те канят много гост-звезди. Оттогава до днес те вече са се превърнали в емблема на родния рап, завоювали са много награди и са издали 3 албума. През 2005 г. правят раязък завой в стила – етно музика с инди хип-хоп елементи, а първият им хит в това звучене, „Giliai“, се завърта по MTV Europe.

Междувременно, заедно с рапъра Устата създават продуцентска компания „Селект Мюзик Медия“, като идеята им е да помагат на млади таланти да се развиват. Днес те продуцират и създават собствената си музика едновремнно, а името им е прочуто по цял свят. Хитовата им музика, оригиналната им визия, участието им в различни светски мероприятия – всичко това ги прави едни от най-обичаните изпълнители в България.

Румънеца и дал гласа си за озвучаването на френското анимационно филмче на Люк Бесон „Артур и минимоите“. По време на снимките на клипа към песента „Сан Санана“ в Близкия Изток, екипът е арестуван, тъй като съвестен мюсюлманин обърква разсъбличащите се танцьорки с местни жителки.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.