Носителката на 7 награди Grammy, 10 награди на Американската асоциация на кънтри музика, 5 награди на Академията за кънтри музика и 3 Американски музикални награди Доли Партън е родена през 1946 година в щата Тенеси. Тя е четвъртото от общо 12 деца.

Доли Партън има 25 златни, платинени и мултиплатинени албума в дискографията си, 41 албума, попаднали в Топ 10 в кънтри чартовете, а нейни песни са оглавявали класацията на „Billboard” за кънтри сингли цели 25 пъти, рекорд, ненадминат и до момента.

Доли Партън има над 100 милиона продадени албума и сингли. В репертоара си има над 3 хиляди песни, включително ненадминатия хит от 1973 година „I Will Always Love You“, който по-късно изпълни и Уитни Хюстън.


Своят дебют на сцената Доли прави, когато е 13-годишна, а през 60-те години се утвърждава в Нашвил, столицата на щата Тенеси. Градът се счита и за столица на кънтри музиката. Там Доли си партнира с известния кънтрипевец Портър Уагънър, успех постига и с участията си в телевизионни шоупрограми, в които пресъздава с голям успех пародиен образ на русокоса красавица.

С песни като „Joshua“ (1970 г.), „Jolene“ (1976 г.) и „Here You Come Again“ (1977 г.) печели огромна популярност сред почитателите на кънтримузиката, а филмът „От 9 до 5“, в който участва заедно с Джейн Фонда, ѝ носи световна известност.

През 80-те години на миналия век Доли записва съвместни албуми с Крис Кристофърсън, Уили Нелсън, Бренда Ли, Кени Роджърс и др. и продължава блестящата си кариера на актриса в редица шоупрограми. Албумът „Trio“ (1987 г.) е осъществен заедно с Емилу Харис и Линда Ронстад.

През 1994 г. излиза мемоарната ѝ книга „Доли: моят живот и други недовършени неща“. През 1996 година първият бозайник, успешно клониран от възрастни клетки е овца, наречена Доли, именно в чест на певицата Доли Партън, известна с пищния си бюст, тъй като овцата е клонирана от клетки от млечната жлеза.

През 1999 г. Партън е приета в „Залата на славата на кънтри музиката“. Тя е една от малкото носители едновременно на наградите на Академията, награди Grammy, награда Tony, както и награда Еmmy.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.