Половин век след създаването си ABBA продължават да бъдат един от най-големите музикални феномени в историята на съвременната музика. Днес брюнетката от групата Ани-Фрид Люнгста, по-известна просто като Фрида, празнува своя рожден ден. В момента Фрида води тих и спокоен живот в Зермат – китно швейцарско градче под връх Матерхорн.

Като тийнейджърка Фрида разбира, че има глас, който може да развива и използва. Започва да пее в малки групи, но едва навършила 17, се влюбва в един от китаристите и забременява. Двамата се женят, но в семейството нещата не вървят.

Фрида участва във всевъзможни конкурси за млади изпълнители. След едно от състезанията, наречено „Нови имена“, се събужда като звезда, а музикална компания предлага да запише първия ѝ албум.


По време на едно от изданията на конкурса „Евровизия“ среща Бени Улваеус от групата Help Star и неговия неразделен приятел Бьорн. Решават, че ще работят заедно. Но до рождения ден на АBBА има още много време.

Русата и сексапилна Агнета ускорява събитията. Четиримата имат доста провали зад гърба си и не биха понесли още един. Заради това решават, че няма нужда да преиграват с гръмки имена на групата, а просто ще я нарекат с първите букви от собствените си – Агнета, Бьорн, Бени и днешната рожденичка Ани-Фрид Люнгста.

Първото им турне из Швеция е ужасяващо. Пресата ги разгромява, а те са толкова отчаяни, че Фрида и Агнета отново записват солови албуми. През 1973 г. се включват в конкурса „Евровизия“ с песента „Ring Ring“, но са класирани на трето място. Наградата печелят на следващата 1974 г. с песента „Waterloo“, която ги изстрелва на върха.

Следва огромна поредица от хитове – „S.O.S.“, „Fernando“, „Eagle“, „Head Over Heels“, „Dancing Queen“, „Knowing Me, Knowing You“, „The Winner Takes It All“, „Happy New Year“, „When All Is Said And Done“, „Voulez-Vous“, „I`m A Marionette“, „Mamma Mia“ и други.

Славата им става невероятна, приходите са в милиони. Турнетата са толкова продължителни и тежки, че на едно от тях – в Австралия, Агнета изпада в нервна криза. Групата се разпада през 1981 г. Не след дълго Бени се жени за момиче, което е копие на Фрида от ABBA. Самата Фрида най-после започва да общува с децата си. И среща принца от приказките – наследник на немски аристократи. За съжаление, той умира от рак, а 30-годишната дъщеря на Ани-Фрид Люнгста, загива при автомобилна катастрофа.

Преди време около името на Фрида отново се вдигна шум, след като стана ясно, че баща ѝ Алфред Хасе е бил офицер от елитните части на Третия райх, а тя е родена по програмата „Лебенсборн“. Проектът насърчава СС служители да имат деца от арийски жени.

Подробностите около нейното рождение в Норвегия винаги са били мъглява страница в историята на семейството. Майка ѝ е била съвсем млада, когато немски офицер успява да я прелъсти. Малко преди да умре, тя казва на Фрида, че баща ѝ Алфред е убит в сражение. По-късно певицата научава истината, дори я споделя с останалите от АВВА, но те запазват пълно мълчание по въпроса. Певицата и баща ѝ се срещат веднъж, но така и не се сближават.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.