Глория Естефан е певица от кубино-американски произход, автор на песни и актриса. През дългогодишната си кариера е продала над 100 милиона албума в целия свят.

Притежава звезда в Алеята на славата и има куп отличия и награди. Сред тях са седем награди Grammy, както и награда Latino Grammy за „Личност на годината на Латинската звукозаписна академия“.

Едни от най-известните ѝ песни са „Conga“, „Rhythm Is Gonna Get You“, „Oye Mi Canto“, „Hoy/ Wrapped“ „Turn the Beat Around“ и „Don’t Wanna Lose You“.


Родена е на 1 септември 1957 г. в Хавана, Куба, под името Gloria María Milagrosa Fajardo García de Estefan, в семейството на Хосе и Глория Фахардо. Родителите ѝ бягат в Маями, щата Флорида. Баща ѝ постъпва в американската армия и участва във Виетнамската война. По-късно се преместват в Хюстън, в щата Тексас.

Глория Естефан завършва Университета в Маями с бакалавърска степен по психология и втора специалност по френски език. По време на следването си, работи като преводач от и на английски, испански и френски в Митническия отдел на Международното летище в Маями. Поради езиковите си умения, към нея се обръща ЦРУ с предложение за работа. Естефан е възпитана в католическата традиция.

Глория започва музикалната си кариера в края на 70-те години на миналия век, в групата Miami Sound Machine, където свири съпругът ѝ Емилио Естефан, също емигрант от Куба.

Първият ѝ самостоятелен албум – „Eyes of Innocence“, излиза през 1984 г. До 2011, Глория издава общо 14 албума. Актьорският ѝ дебют е през 1999 година, във филма Music of the Heart, следват участия в други филми и сериали, сред които и епизод на “Досиетата Х“, в който играе самата себе си.

През 2015 година бе удостоена с президентски Медал на свободата за приноса ѝ към американската музика. В списъка е на 100-те най-велики изпълнители на всички времена на VH1 и Billboard.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.