Евтини самолетни билети

Ейми Лий е родена през 1981 г. в американския град Ривърсайд. Тя е вокалист и един от основателите на групата Evanescence. Нейно вдъхновение са класически музиканти като Моцарт, но и съвременни изпълнители като Бьорк, Тори Еймъс и Nirvana. Ейми взима уроци по пиано от 9-годишна, също така пее в училищния хор.

Бащата на Ейми е добре познатия радио DJ Джон Лий, а майка ѝ е домакиня. Ейми има брат – Роби Лий, две сестри – Кери и Лори, и трета сестра Бони, която почива през 1987 година. Това събитие оставя дълбок белег в живота на певицата, която посвещава две песни на трагичното събитие – „Hello” от албума „Fallen” и „Like You” от албума „The Open Door”.

Семейството на Ейми се мести на няколко пъти в Уест Палм Бийч, Флорида, Рокфорт, щат Илинойс, докато накрая се установяват в Литъл Рок, Арканзас.


През 1994 година, докато Ейми е на летен лагер, се запознава с Бен Мууди, бъдещия китарист и текстописесц на Evanescence. Двамата откриват, че споделят еднакъв вкус към музиката. Около месец след това изпълняват акустични версии в кафенета и книжарници в Литъл Рок.

През юни същата година създават и превърналата се в легенда група Evanescence. Първите авторски песни на Ейми и Бен са „Solitude“, написана от Ейми, последвана от „Understanding“ – от Бен, „Give Unto Me“ – на Ейми Лий и четвъртата песен, написана съвместно – „My Immortal”. Парчетата са били многократно променяни, както и текстът и музиката към тях, поради което в надписите като текстописци са включени имената и на двамата.

Запазената марка на госпожица Лий е нео-готическият стил, използването на готически грим и викториански стил на обличане. Тя сама създава дизайна на дрехите, които облича, включително тези, които носи в клипа на „Going Under”. В личния си живот тя предпочита да бъде обикновено момиче и носи съвсем обикновени дрехи и грим.

Като малка Ейми нямала много приятели. На няколко пъти съжителства с Бен Мууди, като се предполага, че краят на връзката им е подтикнала неговото внезапно оттегляне от групата по време на турне в Германия през 2003 година. След това има връзка с Шон Моргън, вокалист и соло китарист на групата Сийтър.

От 2007 година певицата е заедно с музиканта Джош Харцлер. Неведнъж самата певица е споделяла, че песните „Bring Me To Life” и „Good Enough” са написани за него. През 2014 година Ейми му ражда син – Джак Лайън.

Ейми има покана да напише основната музика за филма „Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и дрешникът“, но била отхвърлена от продуцентите, защото музиката звучала „много тъмна и епическа”. Лий имала възможността да промени музиката, но решила да не го прави, защото не искала да излага на риск творчеството си.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.