Матю Тота, по-известен като M. Pokora или Matt Pokora, е френски певец и автор на песни, роден на 26 септември 1985 г. Само във Франция изпълнителят има продадени над 3 милиона копия от своите албуми. Бащата на Матю е професионален футболист, затова и самият той искал да стане такъв, когато порасне. По-късно Мат се отдава на другата си страст – музиката.

Матю Тота обяснява избора на артистичния си псевдоним Matt Pokora по време на телевизионно интервю по френския канал NRJ. Той споделя, че по време на разговор с баба си, която е от полски произход, той я попитал как е смирение на полски и тя му отговорила: Pokora.

През есента на 2003 г. Матю участва в третия сезон на Popstars, френски шоу за музикални таланти. Младежът бързо става любимец както на публиката, така и на журито. Избират го за член на момчешката група LinkUp. Първият им сингъл „Mon Étoile“ постига изключителен успех във Франция, дебютният им албум „Notre Étoile“ също постига добри резултати.


Групата започва сътрудничество с британската бой банда Blue. Заедно те издават френско-английска версия на песента „Bubblin“ от третия албум на Blue. Новата версия е озаглавена „You & Me Bubblin“. Скоро след това френската група се разпада поради слаби продажби.

През 2004 г., скоро след разпадането на LinkUp, Матю започва подготовка за своята солова кариера. Под името Matt Pokora, той издава първия си едноименен солов албум. През 2005 г. френският R&B изпълнител Мат Хюстън завежда дело срещу Покора и той е принуден да промени името си на M. Pokora. Първият му албум също е преиздаден с името M. Pokora. Дебютния сингъл от албума „Showbiz (The Battle)“ бележи добри продажби, песента попада в топ 10 на хитовете във Франция, Белгия и Швейцария.

През 2006 г. излиза албумът „Player“. Стилът е приятна смесица от поп и R&B и е насочен предимно към женската адуитория. Първият сингъл от албума „De retour“ беше последван и от втория „Oh la la la (Sexy Miss)“. И двете песни бяха посрещнати изключително добре от публиката. По време на концерт, организиран от NRJ France, M. Pokora се запознава с Рики Мартин. Плод на тяхната среща е песента „It’s Alright“, продадена в над 100 000 копия.

Третият албум на Мат – “MP3“ беше пуснат на пазара през 2008 г. и включва 14 парчета, 12 от които, изпълнени на английски език. Заглавието на албума е абревиатура от името на Мат Pokora (MP) и номер 3 (третият му албум), но също така се прави асоциация и с популярния аудио формат. Pokora промотира албума си с първия сингъл „Dangerous“, в който участва и американския хип-хоп изпълнител и продуцент Timbaland.

„Mise à jour“ е четвъртият албум на М. Pokora. Първият сингъл от албума „Juste une photo de toi“ беше избран за песен на годината по време на музикалните награди на NRJ през 2011 година. M. Pokora пък беше избран за най-добър френски изпълнител. Песента „Oblivion“, създадена специално за нефренскоезичния пазар, покорява всички музикални класации.

Следва албумът „A la poursuite du bonheur“, който излиза в началото на 2012 г. Заради добрите продажби в края на годината, той е преиздаден с пет нови песни към него. През 2015 Мат пуска на пазара шестия си студиен албум „R.E.D.“ (Rythmes Extrêmement Dangereux). Феновете му очакват октомври 2016 г. със затаен дъх, тъй като тогава се очаква да излезе и седмият албум на певеца „My Way”.

М. Pokora е запален фен на френския футболен клуб Олимпик Марсилия. Много добър приятел е с футболиста Джибрил Сисе и е кръстник на един от синовете му. Освен с футболните си изяви, Джибрил е познат на публиката и с участието и в клипа на Willi Williams – „Ego“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.