Помните ли как преди около 10 години българският ефир беше „залят” с румънска музика?

Е, да, тя най-често беше на английски и испански (като не броим онези песни с ориенталските ритми, които си бяха на чист румънски), но беше създадена от румънци, продуцирана от румънски лейбъли и изпята от румънски изпълнители. И най-важното – покоряваше класациите не само в България, но и в цяла Европа, Латинска Америка, че дори и САЩ.

Румънската музика беше на върха, чуваше се от всяко радио, от всеки нощен клуб, от всеки курорт. Бързият танцувален ритъм, съчетан с лесно запомнящи се мелодия и текст, бяха една от причините за успеха на тези песни. Но талантливи артисти, които правят приятна танцувална музика има много. Тогава каква е причината музиката на една балканска държава да се разпространи в цял свят? И защо точно Румъния, а не България например? На този въпрос ще се опитаме да отговорим сега.


Всъщност причините са няколко. Според Ройтерс всичко започва от падането на комунизма в Румъния през 1989 г. и отварянето на страната за света и западния начин на живот. За гражданите вече няма проблем да купонясват, няма рестрикции за забавленията. За тях „музиката и танците се превръщат в символ на свободата“, както казва Козмин Дуру, мениджър на сайта Nights.ro.

Друга причина, която посочват от Ройтерс, се корени отново в политическата история на Румъния. Тя е свързана с присъединяването на страната към Европейския съюз и отварянето на границите ѝ.

„Местните продуценти и текстописци получават възможността да пътуват, да видят как се създава успешната западна музика, което повишава качеството на съвременната румънска музика”, заявява пред Ройтерс Мариус Матес – главен директор на базирания в Румъния лейбъл Premium Management. „Правенето на бизнес е много по-лесно в границите на Европейския съюз”, добавя той.

Всъщност друга причина, която можем да посочим, е близостта на Румъния от една страна до Западна Европа и европейската култура, а от друга до Балканите и Ориента. Румънците са може би единствената балканска нация, която успява да съчетае толкова добре двете култури и да ги използва за своето собствено промотиране по света. Румънците знаят какво искат да слушат на Запад, знаят и какво искат да слушат в Близкия изток… и го правят.

Естествено, създаването на музика на английски и испански също изиграва своята значителна роля, особено за разпространението на музиката в Латинска Америка и Мексико. Там и до днес изпълнители като Отилия, Инна, Александра Стан, Антония, са добре познати на местното население. През 2014 г. Инна дори се колаборира с колумбийския изпълнител Джей Балвин за песента „Cola Song”, която събира над 200 милиона гледания в YouTube.

Редица песни и артисти, остави десетилетието на румънската музика след себе си. Тук като най-знакови за нас определено можем да посочим музиката на групи като Akcent, Fly Project, Radio Killer. Също така и на десетки, десетки изпълнители като Александра Стан, Инна, Антония, както и диджеи като David Dejeeay, Tom Boxer и много други, чиито хитове слушахме по радиата.

Може би някъде след 2016 г. обаче популярността на румънската музика започна да залязва. Появиха се нови имена на световната поп сцена, нови жанрове станаха слушаеми. Хората вече търсят много повече от ритъма и харизмата. Румънските изпълнители не успяха да отговорят на новото десетилетие и да запазят своите позиции. Затова музиката им бавно започна да изпада от западните чартове. Разбира се, някои като Инна и Александра Стан продължават да поддържат своята фен база в други страни. Но вече някак нищо не е същото.

За финал ви предлагаме да разгледате и да си припомните с носталгия някои от песните, които направиха румънското музикално десетилетие.

Akcent – My Passion

Alexandra Stan – Mr. Saxobeat

Inna – Amazing

Tom Boxer feat. Antonia – Morena

Fly Project – Like A Star
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.