Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашите уикенд герои са The Prodigy.

Имах една съученичка – най-големият фен на The Prodigy, който някога съм виждал. Артистична, забавна, гръмогласна, понякога просто се чудех кой е по-големият откачалник в случая – тя или те! Това в кръга на шегата, разбира се. Геновева и досега ми е приятел, макар да не се виждаме много често.

Също както и The Prodigy – не ми остава много време за тях, но страстта, която Геновева успя да предаде на всички в класа към тези лудетини, си e все така силна и до днес. Група, белязала най-бурните ми тийнейджърски години. Музиканти, без които световната сцена определено щеше да е много по-скучна и обикновена.

Феноменът The Prodigy е основан от британския музикант Лиъм Хаулет през 1990 година. Когато е на 14, бъдещата музикална звезда вече свири на пиано от няколко години. Класическата музика обаче не запалва въображението му. Вместо това той миксира неща, чути по радиото. Оттам и името – Лиъм решава да я кръсти на любимия си синтезатор – Мууг Продиджи, инструмент, който, ако днес вече е стар, то всеки артист от началото на 90-те мечтае да притежава.

Хаулет написва първия албум „Experience“, почти изцяло сам. Композиции, текстове, обработка – всичко е негово дело. Единствено Максим се включва за кратко с вокалите. Към тях се присъединяват още Кийт Флинт (танцьор и вокал) и Лео Крабтрий. Песента „Out of Space“ моментално се превръща в хит, още първите ѝ тонове предизвикват възторжени възгласи в клубовете и дискотеките.

През 1997 година The Prodigy издават албума „The Fat of The Land“. Той се превръща в най-бързо продавания денс албум и е вписан като такъв в книгата с рекордите на „Гинес“. Само за седмица си го купуват над половин милион души във Великобритания и САЩ. Върховете на класациите оглавява както албумът, така и първият сингъл от него – „Firestarter“. Братята Уашовски, които вече са сестри, пък използват части от песента „Mindfields“ за сцени от култовата лента „Матрицата“.

The Prodigy вече са на върха на славата и съвсем в реда на нещата едни от най-големите имена в музиката започват да се интересуват от тях. Величия от ранга на U2, Дейвид Бауи и Мадона искат помощ при миксирането на техните нови записи – един от най-големите таланти на Лиъм. „Бях много поласкан. Но честно казано, не си представям по-лоша идея от това да преотстъпя на Мадона звученето на The Prodigy. Това щеше да е огромна грешка“, разказва по-късно Хаулет.

Не е много известен фактът, че в състава на The Prodigy е имало и жена – Шарки, която е била гадже на Кийт Флинт по времето, когато групата се е сформирала. По-късно обаче тя решава да се оттегли, но остава да помага като организатор по албумите. Днес Кийт и съпругата му Гейл са известни във Великобритания като „Красавицата и звяра“. Лиъм пък е женен за Натали Епълтън от бандата All Saints.

За своето почти 30-годишно съществуване The Prodigy продават над 25 милиона копия от музиката си по целия свят. Групата е носител на множество награди, между които две награди BRIT и пет на МTV. Номинирани са и за две награди Grammy. Групата е била в България за концерти три пъти – през 1999-а, 2010-а и 2012-а година.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.