Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашият уикенд герой е Моби.

Преди много години, когато все още бях ученик, учителката ни по английски ни даде за домашно да подготвим презентация за любимия ни певец, певица или група – каквото си изберем. Реших да представя Моби. И тъй като музиката му винаги ме е докосвала дълбоко, се постарах доста – снимки, клипове, чу-де-са!


Дойде време всеки да покаже какви ги е свършил. Дойде и моят ред. Справих се доста прилично, по скромното ми мнение, до момента, в който учителката не попита: – Julian, why did you choose this artist? Онемях. Настъпи неловка тишина. Въпросната учителка се поизнерви и троснато ми отговори: – Е, толкова ли не можеш да кажеш едно: „Because I like this kind of music“. Можеше. Но не го направих. Не защото не разбрах какво ме е попитала, а защото подобен прост отговор съвсем не изчерпва отношението ми към Моби. Защото за мен той е много повече от „вид музика“.

Друг е въпросът, че познанията ми по езика тогава въобще не бяха достатъчни, за да изразя мнението си обстойно. Май ми писа тройка. Учителката, де. Но не съжалявам. Истината е, че вече не си спомням името ѝ, вероятно няма да я позная и на улицата. Дори след толкова време обаче отношението ми към Моби си остана същото… Because I like this kind of music! <3

Талантливият музикант, чието истинско име е Ричард Мелвил Хил, е роден на 11 септември 1965 г. в Харлем, Ню Йорк. Започва да се занимава с музика от 9-годишен. В началото Моби учи класическа китара и музикална теория, малко по-късно – пиано и барабани.

Ричард получава псевдонима си Моби още като дете, от заглавието на романа “Моби Дик”, чийто автор Херман Мелвил е негов далечен роднина. През годините DJ-ят, певец и музикант се е наричал още Voodoo child, Brainstorm, Barracuda и UHF (от Ultra high frequency).

Моби покорява световните чартове още с първия си сингъл „Go“ през 1991 г. и оттогава насам не спира да впечатлява почитателите си с все по-интересни музикални проекти. Любопитен факт е, че в повечето случаи Моби свири на почти всички инструменти в албумите си – от класическата китара до синтезаторите. Звездата има продадени над 20 млн. албума по цял свят.

Преди да издаде албума си „Play“ от 1999 година, Моби бил готов да се откаже от музиката. Именно този проект направи музиканта най-успешния денс артист на всички времена, но точно преди появата му на пазара Моби бил готов да зареже музикалната си кариера завинаги и да се върне отново към образованието – певецът завършва „Философия“ в Харвард.

Освен харвардски възпитаник, особнякът на световната електронна сцена е страшно запален и по фотографията. Всъщност той снима непрестанно, още откакто се сдобива с първия си фотоапарат на десетгодишна възраст. Преди няколко години Моби се осмели да издаде и първия си фотографски албум със същото име като албума му от 2011 г. „Destroyed“. Всички снимки в него са правени по време на турнетата на звездата.

Знаете ли, че Моби влиза в рекордите на Гинес с парчето „Thousand“, от дебютния албум на звездата – едноименния “Moby” от 1992 година.Парчето е записано като най-бързата песен, правена някога, със своите 1015 бийта в минута. Певецът e върл защитник на правата на животните, веган, ревностен католик и е известен със склонността си щедро да пръска пари за най-различни каузи, които са му на сърцето. През 2001 г. на сърцето му беше и очарователната актриса Натали Портмън, но по-късно певецът призна, че всичко е било само кратка афера.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.