Всеки уикенд © Меломан.бг • Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook и профила си в Twitter. Тази седмица нашите уикенд герои са Vaya Con Dios.

Vaya Con Dios (в превод от испански „Върви с Бога“) е белгийска музикална група, която се отличава с характерното си звучене и уникалния глас на своя вокалист Дани Клайн. Това е един от най-успешните белгийски проекти, създаван някога, с продадени повече от 7 милиона албума и над 3 милиона сингъла по света.

Групата е основана през 1986 г., но от 1991 г. насам Vaya Con Dios, в основната си част, се състои от един човек – вокалистът, текстописец, фронтмен и копродуцент Дани Клайн. През 2014 година тя извършва последното си международно турне с Vaya Con Dios. Последният концерт на групата се състоя на 25 октомври 2014 г.


Текстовете на песните на Vaya Con Dios са лирични, но и с остра социална критика. Международен успех постигат с песните „Just a Friend of Mine”, „What’s a Woman”, „Nah Neh Nah”, „Don’t Cry for Louie”, „Puerto Rico”, „Heading for a Fall”, „Johnny” и „Don’t Break My Heart”.

Първият сингъл на групата излиза през 1987, година след създаването на Vaya Con Dios. „Just a Friend of Mine“ попада в топ 20 в Белгия и става топ 10 хит във Франция. Това е важен момент в кариерата на Дани Клайн, която тогава е 34-годишна и прави опити да се утвърди като певица от 17-годишна.

В края на 1988 година излиза и първият албум на групата – едноименният „Vaya Con Dios“. Албумът е приет със смесени чувства от критиците, тавата е твърде разностилна и не може да се категоризира според тях. Въпреки това албумът „Vaya Con Dios“ е приет добре от публиката. Освен станалата любима „Just a Friend of Mine“, в него са включени и други, превърнали се в класика хитове като „Don’t Cry For Louie“, „One Silver Dollar“, „Puerto Rico“ и „Johnny“.

През 1990 година излиза следващият албум на Vaya Con Dios „Night Owls“. В първия сингъл „Nah Neh Nah“ групата успешно смесва ритмични латино ритми с поп-джаз. Вторият – „What’s a Woman?“ е соул балада, която се представя добре в цяла Европа, а в Белгия и Холандия става номер 1.

През 1991 година единият от членовете на групата – Дирк Шуфс, умира едва 29-годишен след смъртоносен коктейл от алкохол и наркотици. Въпреки трагедията Дани Клайн продължава да работи по нов албум на Vaya Con Dios с различни музиканти. Не спира и международните изяви на групата, което спомага за нейната все по-голяма популярност.

Така през 1992 г. на бял свят се появява третият студиен албум на групата – „Time Flies“. Той бързо набира популярност и оглавява европейските музикални класации. Албумът е сертифициран като платинен в четири държави и се счита за един от най-успешните на Vaya Con Dios. Първият албум на групата, в който няма песен, изпълнена на френски. За сметка на това включва любимите „So Long Ago“, „Time Flies“ и „Heading For A Fall“.

„Roots and Wings“ е следващото музикално изкушение, което Vaya Con Dios предлагат на своите почитатели през 1995 година. Албумът е със соул звучене, но са добавени арабски и индийски мотиви. Песента „Stay with me“ става любима на милиони.

През 1996 година Дани Клайн се оттегля от музикалния бизнес заради пълна преумора и стрес, от което започва да ѝ пада косата. Тя се завръща на сцената през 1999 г. като вокалист на групата Purple Prose, която пуска дебютния си албум още същата година.

Vaya Con Dios се завръщат през 2004 г. с нов албум, озаглавен “The Promise“. Първият албум, който включва песни на немски и испански език.

През 2006 г. най-големите хитове на Vaya Con Dios бяха събрани в албума „The Ultimate Collection“. През 2009 г. излиза албумът „Comme On Est Venu“, който е изпълнен изцяло на френски език и е продуциран от сина на Дани, също музикант.

През 2013 г. Дани Клайн започна своето прощално турне. Последният концерт се състоя през октомври 2014 г. в Брюксел. България също беше включена в прощалната обиколка. Преди това Vaya Con Dios са били още два пъти у нас. Ето как Дани Клайн отговаря на въпрос какво си спомня за страната ни: „Много обичам сиренето ви. Имате страхотна природа, хората са много мили. И много добро сирене.“ (Смее се.)
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.