Алла Пугачова е руска поп певица, композиторка и киноактриса, родена на 15 април 1949 г. През 1969 г. Пугачова завършва хорово дирижиране в музикалното училище „Иполитов-Иванов“ в Москва, а през 1981 г. – естрадна режисура в ГИТИС.

През 1966-1967 г. е включена в състава на агитационната бригада на младежкото радио. През 1967 г. започва работа като корепетитор в Държавното училище за цирково и естрадно изкуство.

В периода от 1971 до 1972 г. Пугачова е солистка на „Олег Лундстрен бигбенд“, а по-късно на „Веселите момчета“ (от 1973 г.).


През 1974 г. Пугачова печели трета награда на Всесъюзния конкурс за естрадни артисти. Истинско признание за певческия си талант Алла получава на българския фестивал „Златният Орфей“ през 1975 г., когато получава Голямата награда с песента „Арлекино“ на Емил Димитров.

През втората половина на 70-те и началото на 80-те години Пугачова се превръща в най-голямата звезда на руската естрада, а известността ѝ надхвърля границите на родината ѝ.

Тя печели Голямата награда на фестивала в Сопот, Полша (1978 г.), златни плочи от Финландия и MIDEM в Кан, изнася рецитал в зала „Олимпия“ в Париж (1982 г.), има представяне на фестивала „Сан Ремо“ (Италия), участва в откриването на културния център на СССР във Виена, получава награда на Световния съвет за мир, участва в благотворителни концерти във Финландия и др.

Телевизията заснема и излъчва биографичните филми „Театърът на Алла Пугачова“ (1978 г.), „У Алла“ (1979 г.), „Монолози на певицата“ (1981 г.) и много други, включително и чуждестранни. Заедно с това Пугачова е автор, участник или водещ на десетки телевизионни и концертни програми.

Нейните концерти са първите тип „Шоу“ и се радват на изключително голям публичен интерес. В родината си Пугачова е удостоена с много държавни отличия и със званието „Народен артист“.

Алла Пугачова се изявява успешно като актриса и композитор. Участва във филмите „Жената, която пее“ (1977 г.), „Дойдох и говоря“ (1986 г.). В първия филм тя е и автор на музиката под псевдонима Борис Горбонос.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.